spinner

‘Zo vader zo zoon’

‘Zo vader zo zoon’ lijkt zowat eerder gewoonte dan uitzondering in de rootsmuziek. Folk It! programmamaker Marius Roeting besteedt vanaf donderdag 20 juli in drie opeenvolgende afleveringen aandacht aan hoogstaande inter-familiaire volksmuziek.

Tot pakweg een halve eeuw geleden was het gemeengoed: Opschriften op gevels of nota’s als “Van Westen en zn”, “Gebr. Koolwijk” of “Fam. Zuilen”. Bedrijven waarin de zoon de verantwoordelijkheden in de zaak van vader overnam of broers die participeerden in dezelfde onderneming, zussen die meewerkten of moeder die een uiterst belangrijke rol in het bedrijf op zich nam. Het familiebedrijf kortom. Door onder meer vergrote onderwijskansen, toegenomen mobiliteit, een veranderende arbeidsmarkt etc is de noodzaak, maar eveneens de beperking om werkzaamheden in de familie over te nemen of te houden langzaam aan verdwenen.

Maar hoe zit dit nu met het ambachtelijke beroep van muzikant? in de popmuziek kennen we allemaal wel voorbeelden: Joe Stummer, de zoon van Sting. Of Jacob Dylan als navolger van pa Bob, Julian als opvolger van John Lennon. Of zelfs twee zonen (Adam en Oliver) die de honneurs van pa (Rick Wakeman) achtereenvolgens waarnemen in Strawbs en de superformatie Yes? En wie kent nog de zingende broer van Paul McCartney (Michael McGear). Of Tim en Jeff Buckley, waarbij de laatste niet alleen in de muzikale voetsporen van vader trad, maar tevens op tragische wijze voortijdig om het leven kwam? Soms is het ondoorzichtiger (vader Ravi Shankar en dochter Nora Jones). In Nederlands kenden we de tweelingbroers Gerard en Chris Koerts uit de formatie Earth & Fire. Of de eveneens broers Jan en Henk Versteegen van de Shoes. En wat te denken van de familie de Groot met Boudewijn, Jim en Marcel…

Hoe zit dat nu in het genre waarmee Folk It! zich bezighoudt? We hadden een interessant idee om een minispecial op te zetten rond “familiefolk”. We zijn overdonderd door het volume… En onze zoektocht is nog niet eens ten einde.

Mocht u deze reeks waarderen, wordt dan –sowieso- vriend van de Concertzender. Bij massale aanmelding maakt u ons werk en uw luistergenot mogelijk. We beloven dan om zeker nog een aflevering met familieverbanden in de rootsmuziek te presenteren…

Vanaf donderdag 20 juli 2017 om 22:00 uur begint deze driedelige programmareeks. Klik hier door voor de programmagegevens van deel 1.