spinner

Analyse This – Denny Zeitlin

wo 6 okt 2021
Thema: Jazz

za 9 okt 2021, 17:00 uur – Dwars door Freds platenkast. Pianist Denny Zeitlin combineert twee succesvolle carrières, in de muziek én in de psychiatrie.

Hij houdt er dan ook twee websites op na. Een voor zijn muziek, en een voor zijn werk als psychiater en hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van San Francisco. Wat je noemt een multitasker – waar haalt ie de tijd vandaan…

In 1964 verschijnt zijn plaatdebuut, getiteld Cathexis. Cathexis is een begrip uit de psychoanalyse en betekent zoiets als geestelijke of emotionele concentratie op een bepaald idee, een voorwerp of een persoon.
Geflankeerd door bassist Cecil McBee en drummer Frederick Waits barst het pianotrio los in een van energie overlopend Stonehenge. Gershwins standard Soon krijgt een fris arrangement, gedrenkt in een rijke akkoordencocktail met een zachte afdronk.

Time Remembers One Time Once is een live opname uit 1983, een duoformatie met bassist Charlie Haden. Chairman Mao is een feature voor de bassist, die ook tekende voor de compositie. Vrije tempi, meditatief, zacht, dit alles in een ver van bebop verwijderde oriëntaalse sfeer. Daarna is het schakelen naar Ornette Colemans ‘blues’ Bird Food. Het stuk begint als een gezellige, Parkerachtige blues maar gaat al snel van het pad af met wisselingen in tempo en tonaliteit. Ook hier veel soloruimte voor de bassist.

Zeitlin vulde in 1992 de 27e aflevering van de bekende serie Live At Maybeck Recital Hall. Solo. En ter afsluiting hoort u twee stukken van het album Wishing On The Moon (2018), nu weer in een triobezetting.

Gedurende zijn lange loopbaan ontving Zeitlin talloze hoge waarderingen van jazzcritici, bijvoorbeeld van jazzhistoricus Ted Gioia: “He stood out from the crowd for the unbridled creativity of his work, the richness of his harmonic palette, and the sheer beauty of his piano tone”.

Niet eerder gehoord van deze Denny Zeitlin? Ga luisteren!

Krizz Krazz Dwars door Freds platenkast – een programma van Fred Dubiez.