Search for:
spinner

Camerata Trajectina in Concertzender Live

wo 12 jun 2024
Thema: Oud
Genres: Barok | Renaissance

In Concertzender Live van vrijdag 14 juni staat het Utrechtse gezelschap Camerata Trajectina in de schijnwerpers. Reden: in 2024 bestaat het ensemble 50 jaar!

Begin 2024 vierde Camerata Trajectina hun jubileum al met een tour, en op 1 september 2024 tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht zal een speciaal jubileumprogramma klinken.

Camerata Trajectina ontstond in 1974 als initiatief van twee Utrechtse studenten Muziekwetenschap: Jan Nuchelmans (de later oprichter van het Festival Oude Muziek) en oudemuziekspecialist Jos van Veldhoven. Al snel werd luitist en musicoloog Louis Peter Grijp (1954-2016) de artistiek leider van het ensemble. Onder zijn leiding werden ongeveer 40 lp’s en cd’s uitgebracht met oude Nederlandse liedjes. Hiermee wonnen zij tweemaal een Edison.
Al sinds de oprichting ervan brengt Camerata Trajectina van de Nederlandse geschiedenis tot leven. Het ensemble specialiseerde zich in muziek uit de 16de en 17de eeuw. De groep is zo’n beetje hét muzikale geheugen van Nederland.

De eerste opname die in Concertzender Live is te horen, is van die jubileumtour, onderdeel van het Seizoen Oude Muziek. Het ensemble volgde Joannes Stalpart van der Wiele op zijn Italiaanse reis: er klinken Italiaanse madrigalen van onder andere Orlando di Lasso en Luca Marenzio op de bloemrijke en vernuftige Nederlandstalige teksten van Van der Wiele.

De tweede opname is gemaakt tijdens het Festival De Muze van Zuid, op 22 mei 2016 in de Vondelkerk in Amsterdam. Toen bracht Camerata Trajectina Nederlandse geuzenliederen uit de 16e en 17e eeuw.

Uitzendingen:

 

 

Op foto: Camerata Trajectina in 2024 (bron: Visit Flevoland)