spinner

Clubopnamen van een legendarisch pianotrio

wo 27 okt 2021
Thema: Jazz

za 30 okt 14:00 uur – Concertzender Live. Bill Evans Trio – Birdland 1960

Pianist Bill Evans formeert in 1959 een trio dat geschiedenis zal schrijven. Drummer is Paul Motian, aan de bas staat Scott LaFaro. De groep onderscheidt zich door een intense vorm van interactie tussen de bandleden, waarbij met name de tandem Evans-LaFaro op de voorgrond treedt. Het was in die tijd bepaald nog geen gewoonte dat in een trioverband, pianist en bassist tot uitgebreide dialogen kwamen, met veel ruimte voor de bas. En dan was deze bassist ook nog eens een virtuoos. LaFaro (“Scotty”), zou in 1961 bij een verkeersongeluk om het leven komen. Een schok voor Bill Evans, die maandenlang afzag van optreden.

In de maanden maart tot en met april 1960 had het trio enkele gigs in Birdland, een club in New York. Rechtstreeks uitgezonden op de radio. Een selectie daarvan werd illegaal uitgebracht. Dit zonder toestemming van Evans, die not amused was. Postuum verscheen een en ander onder de naam The 1960 Birdland Sessions.

We belanden in een echte clubsfeer – een presentator kondigt aan en praat het programma aan elkaar, en het publiek is hoorbaar aanwezig. En ja, de piano had ook wel een stembeurt kunnen gebruiken. Het hoort er allemaal bij.

Muzikaal valt er veel te genieten. Maar liefst drie uitvoeringen van de standard Autumn Leaves. Mooi vergelijkingsmateriaal, met name voor de dialogen bas-piano. Voor de hardcore luisteraars: in het stuk Blue in Green wijzigt na ongeveer vier minuten iets qua tijd/tempo. Hoe zit dat? Minstens vier titels van dit album zullen niet meer van Evans’ repertoire verdwijnen.

– een programma van Jaap van de Klomp