Enchanted Journey: Songs from Jiddishland
10 maart 2002, Concertgebouw (Kleine Zaal), Amsterdam
Jiddische muziek, daar hebben we allemaal wel een beeld bij. Klezmer rond de accordeon en de klarinet. Maar het kan ook anders.
‘Joodse muziek’ wordt vaak als product in de markt gezet, maar zoiets als een joodse stijl bestaat niet. De joden hebben door de eeuwen heen in verschillende landen en culturen geleefd, en hun muziek – religieus en wereldlijk – weerspiegelt die diversiteit.
Onder joodse muziek verstaan we vooral ‘Jiddische muziek’. Dat wil zeggen: de muziek van de Asjkenazische (Jiddisch sprekende) joden uit Oost-Europa. Vooral in Galicië (nu West-Oekraïne) waren ze met veel, en door de zware omstandigheden emigreerden ze naar de VS en andere delen van de wereld. Ook in Israël werden ze de dominante groep. De Asjkenazisiche muziekstijl, met zijn Oost-Europese idioom, veroverde de wereld.
In dit concert horen we liederen in dat idioom, met Jiddische teksten. De overbekende blaasinstrumenten ontbreken. In plaats daarvan horen we een begeleiding uit de snaren groep: de piano, de contrabas en de cimbalom, die het geheel nog duidelijk de Oost-Europese kant op trekt.