spinner

Mondriaan Kwartet

27 maart 1991, Felix Meritis, Amsterdam

Werken van Mauricio Kagel en Takayuki Rai.

Tijdens dit concert vond de wereldpremière plaats van het werk Style van Takayuki Rai (1954).

Het Mondriaan Kwartet bestaat sinds 1982 en legt zich al jaren toe op het kwartet-repertoire uit de hele wereld. Speelt vooral muziek uit de 20-ste en 21-ste eeuw.  Meer dan 100 composities werden opgedragen aan het Mondriaan Kwartet. Componisten als Cage, Xenakis, Francesconi, Guus Janssen en Paul Termos droegen composities aan hen op.

Het MK verkende en verlegde de grenzen tussen gecomponeerde- en geïmproviseerde muziek, jazz en popmuziek, en zocht talloze malen samenwerkingsverbanden met film, theater, dans en literatuur.

In het voorjaar van 2014 is de altvioliste van het MK, Annette Bergman, overleden. De overige leden van het kwartet hebben besloten om de komende tijd per programma een vervangende altviolist(e) te vragen. Het kwartet bestaat uit: Jan Erik van Regteren Altena, viool, Edwin Blankenstijn, viool, Eduard van Regteren Altena, cello en voor altviool Frank Brakkee / Anna den Herder.

Style (wereldpremière)
Takayuki Rai 1954
Mondriaan Kwartet Jan Erik van Regteren Altena, viool Edwin Blankenstijn, viool Annette Bergman, altviool Eduard van Regteren Altena, cello
Strijkkwartet nr 3
Mauricio Kagel 1931-2008
Mondriaan Kwartet