NJSO in Noorder- en Oude Kerk | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

NJSO in Noorder- en Oude Kerk

1 juni 2002, Noorderkerk & Oude Kerk, Amsterdam

Het puikje van Nederlands strijkende tieners bij elkaar in Amsterdam. Voor overbekend, maar ook gloednieuw repertoire.

Net Nederlands Jeugdstrijkorkest (NJSO) staat wat in de schaduw van verschillende symfonieorkesten voor jongeren, maar is in zijn eigen niche net zo betekenisvol. Die plaats in de schaduw komt dan ook vooral doordat strijkorkesten niet zo populair zijn als symfonieorkesten. Niettemin treden strijkorkesten geregeld in onze concertzalen op, vaak als rustpunt in de programmering: tussen al die zware Mahlers en Rachmaninovs bieden concerten met twintig man op strijkers vaak een welkom rustpunt.

In juni 2002 hebben wij het NJSO twee keer opgenomen, op 1 juni in de Noorderkerk in de Amsterdamse Grachtengordel, en op 30 juni in de Oude Kerk (eveneens Amsterdam). In het eerste concert spelen ze een aantal grote krakers uit de strijkersliteratuur. Het Derde Brandenburgs Concert van Bach kent u zeker, en ook het Divertimento KV 137 van Mozart zal voor velen een feest der herkenning zijn. De werken van Britten en Pärt zijn meer voor insiders, maar gelden binnen strijkerskringen ook als grote klassiekers.

Heel anders pakten Johannes Leertouwer en zijn jonge team het aan op 30 juni. Uit dat concert horen we hier een werk van Wilbert Bulsink. Kent u hem? Misschien wel, want anno 2023 is hij vooral in Oost-Nederland een gewaardeerd componist. Maar in 2002 was hij zelf nog tiener. In plaats van Bach of Mozart kiest het orkest hier voor muziek van een generatiegenoot!

Of het een wereldpremière is, weten we niet, maar we vermoeden van wel. In de Oude Kerk hangt een middentoonsorgel, een hommage aan de grote organisten Sweelinck en Van Noordt die hier ooit werkzaam waren. Van de mogelijkheden, maar ook de beperkingen, die de middentoonsstemming biedt, maakt Bulsink in zijn Muziek voor middentoonorgel en strijkers dankbaar gebruik. Muzikaal toont hij zich een geestverwant van Joey Roukens, ook al zo’n generatiegenoot en net als Bulsink al begin deze eeuw actief. Zo provocatief toegankelijk als Roukens is Bulsink niet, maar niemand heeft bij deze noten iets te vrezen: dit is muziek die ieder oor zal uitdagen, maar geen enkel oor zal kwetsen.

Brandenburgs Concert nr. 3 in G, BWV 1048
Johann Sebastian Bach
Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Johannes Leertouwer
Divertimento in Bes, KV 137
Wolfgang Amadeus Mozart
Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Johannes Leertouwer
Variations on a theme by Frank Bridge
Benjamin Britten
Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Johannes Leertouwer
Cantus in memory of Benjamin Britten
Arvo Pärt
Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Johannes Leertouwer
Muziek voor middentoonorgel en strijkers
Wilbert Bulsink
Stephan van der Wijgert (orgel), Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Johannes Leertouwer