Spem in alium | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Spem in alium

21 december 1985, Dominicuskerk, Amsterdam

Thema: Oud
Genres: Koormuziek | Renaissance
Componist: Thomas Tallis
Opnametechniek: Ruurd Abma

Het meesterwerk van Thomas Tallis wordt vaker genoemd dan daadwerkelijk gehoord. Maar wat wil je ook, met een 40-stemmig werk?

Thomas Tallis is één van de vele goede componisten van polyfone muziek die de zestiende eeuw rijk is, maar een motet voor 40 stemmen – dat doen zijn tijdgenoten hem niet na. Goed, je moet dat aantal met een korreltje zout nemen. Er zijn acht koren van vijf, die zelden samen zingen en meestal alleen op elkaar reageren. Bovendien zingen twee of meer koren ook weleens dezelfde partijen. Toch is dit een buitengewoon ingenieuze compositie, die ondanks zijn extreme complexiteit de pracht van de renaissance ongeschonden laat en zich handig langs allerlei wetten en beperkingen laveert. Pas op het einde wordt de compositie zo complex en verzadigd dat je even aan moderne muziek denkt.

Van Thomas Tallis herdachten we in 1985 de vierhonderdste sterfdag. Een goede gelegenheid om dit werk eens uit te voeren, vond men in Amsterdam. Dus werd er een compleet Talliskoor uit de grond gestampt om, onder leiding van Pierre Schuitemaker, dit werk uit te voeren. De hele uitvoering duurt maar een dikke acht minuten. Maar of het de moeite waard is? Reken maar! Druk op play en u doet gegarandeerd niets anders meer tot de muziek is uitgeklonken!

Spem in alium nunquam habui
Thomas Tallis
Het Talliskoor o.l.v. Pierre Schuitemaker