spinner

De altsax van Jackie McLean… Pas op, de vlammen slaan er uit!

ma 12 jul 2021
Thema: Jazz

za 17 juli 17:00 uur – House of Hard Bop. Hardbop altist Jackie McLean is onmiddellijk herkenbaar aan zijn rauwe, scherpe toon. Én aan het afwijken van het smalle pad van de juiste toonhoogte.

Off-key…  Dat kan irritatie wekken, maar zijn intense, gepassioneerde spel is onontkoombaar. Hij nam voor Blue Note Records een twintigtal albums onder eigen naam op, voornamelijk in de jaren ’60. De opnamen voor het album Vertigo dateren van 1959, 1962 en 1963, maar werden pas in 1980 door Blue Note uitgebracht.
In vijf van de stukken is Tony Williams de drummer, naast McLean, trompettist Donald Byrd, pianist Herbie Hancock en bassist Butch Warren. McLean nam Williams in dienst toen hij 16 (!) was. Op zijn 17e ging Williams naar Miles Davis om in diens Second Great Quintet de boel eens flink op te stoken. Het werd een langlopende verbintenis waarin de jonge drummer meegroeide met de snelle stijlontwikkelingen van zijn werkgever.

In de overige stukken op Vertigo horen we Kenny Dorham (trompet), Sonny Clark (piano), Butch Warren en drummer Billy Higgins. Oók een bezetting om van te watertanden.

Kortom, dit is weer eens een lekkere Blue Note.

House of Hard Bop – een programma van Eric Ineke