Search for:
spinner

De basis van een popnummer

di 21 mei 2024
Thema: Algemeen

Er is bijna niemand die popmuziek niet kan waarderen. Popmuziek staat bekend om zijn meezingbaarheid en catchy melodietjes. In popmuziek worden de gangbare instrumenten als gitaar en piano gebruikt, maar tegenwoordig gaat ook veel elektronisch. Iedereen die een beetje muzikaal is, kan zelf een popnummer maken. In dit artikel vertellen we je alles over de basis daarvan

Structuur

De structuur van een popnummer kennen we eigenlijk allemaal wel. De meeste popnummers bestaan uit twee coupletten, een brug en drie refreinen. Je kunt hierop variëren door bijvoorbeeld te beginnen met het refrein of de brug na het laatste refrein nog eens terug te laten komen op een net ander akkoordenschema. Aan het einde van het couplet vind je meestal een prechorus, die het refrein inleidt.

Akkoordenschema

Houdt de akkoorden van een popnummer simpel, want het nummer moet vooral lekker mee te zingen zijn. Blijf in één toonsoort hangen en varieer vooral met het eerste, vierde en vijfde akkoord in die toonsoort. Voor de variatie kan er ook een tweede of derde akkoord tussen komen, maar probeer niet te veel ingewikkelde akkoorden als sus- of dim-akkoorden te gebruiken.

Vocals

Zorg voor een goede microfoon als je een popnummer maakt, want vocals spelen een belangrijke rol. Dat is immers het gedeelte van het nummer dat mensen kunnen meezingen. In de akkoorden hoef je naar het refrein toe geen hele gekke dingen te gaan doen, je kunt hooguit een beetje kijken naar de volgorde. Wat je met je stem doet is daar belangrijker. In veel gevallen is het refrein wat melodieuzer en wordt er wat hoger gezongen dan in het couplet. Niet erg goed in het schrijven van lyrics? Geen probleem! Popnummers moeten vooral simpel zijn en daarom is herhaling key.

De hook

Ieder goed popnummer heeft een hook nodig. Dit is het ding aan het nummer dat maakt dat mensen het onthouden. Dat kan een geluidje zijn, een instrument, maar vaak is het een instrumentaal thema dat je terugvindt in bijvoorbeeld het intro en de stukken tussen refrein en couplet. Zorg dat deze hook een heldere melodie heeft, zodat mensen het kunnen neuriën.

Tijdsduur

Een popnummer moet vooral niet te lang duren. Probeer te mikken op tussen de drie en vier minuten. Idealiter start in minder dan 50 seconden tijd al het eerste refrein. Twijfel je aan wat goede gitaren zijn? Kijk even naar de website van MuziekOnderzoekcentrum.nl