spinner

De juiste isolatie voor muziek

vr 15 apr 2022
Thema: Algemeen

De muziekliefhebbers onder ons zullen dit probleem vast en zeker herkennen. Je bent gek op het luisteren van muziek, in de ochtend of middag of avond of zelfs tot laat in de nacht staan de speaker bij jouw thuis aan.

Stel je voor dat jouw favoriete concertzender jouw meest geliefde plaat opzet en dat betekent natuurlijk dat het volume wat omhoog gaat met als gevolg dat de buren er last van hebben. Dit kan natuurlijk ook andersom het geval zijn en dat jouw rust verstoord wordt door andermans herrie of juist door straatgeluiden zoals passerende auto’s of andere geluiden. Het doel van geluidsisolatie is het geluid dat van buiten komt buiten te houden en het geluid dat binnen ontstaat binnen te houden. Laten we hier eens wat verder op ingaan.

Indien er geluidshinder plaatsvindt kan dit het woongenot van jezelf of anderen flink verstoord worden. Door het nemen van maatregelen via de correcte geluidsisolatie zorg je voor een betere privacy en nachtrust, wat het woongenot van jezelf en anderen een stuk fijner maakt. Godzijdank is dit met de juiste geluidsisolatie goed en vooral eenvoudig en snel te verhelpen.

Wat voor geluidsisolatie je nodig hebt is afhankelijk van waar jouw geluid vandaan komt. Geluidshinder kan op de volgende manieren optreden:

  1. geluidsoverlast van de buren (binnen)
  2. geluidsoverlast van buiten
  3. geluidsoverlast van jezelf richting anderen

 

Huis isoleren tegen geluidsoverlast


Het hinderen van geluiden van binnenuit naar buiten of van buitenaf naar binnen kan op dezelfde manier aangepakt worden met behulp van isolatie.

Geluidsisolatie muren
Een degelijke isolatie aanpak in de muurconstructie kan de geluidsoverlast grotendeels verzachten. Geluidsisolatie vindt plaats door de massa in de muren, dak of de vloer te verhogen door bijvoorbeeld pir plaat kopen. Hoe hoger deze massa van de isolatie, des te beter de isolatiewaarde van de constructie. De mate waarop het geluid gehinderd wordt, komt tot stand door de stijfheid en het gewicht van de constructie. Het wegwerken van geluidslekken in de constructie in tevens belangrijk. Hierbij valt te denken aan kieren of openingen in huis. Geluid bestaat immers uit trillingen, hoe zwaarder de constructie hoe minder de boel zal trillen.

Geluidsisolatie glas
Geluid en glas zijn geen vrienden op het gebied van geluidsisolatie, zeker niet indien het glas nogal oud is. Geluidsoverlast via de ramen en/of ruiten ga je het beste tegen met driedubbel glas. Als je oud dubbel glas of nog enkel glas hebt, dan is nieuw dubbel glas al een sterke verbetering en meestal voldoende. Driedubbel glas bestaat namelijk uit drie lagen van variabele dikte en spouw afstand. Houdt rekening met het feit dat de kozijnen wel in staat moeten zijn om het gewicht van het zwaardere glas te kunnen dragen.

Geluidsisolatie vloer
Geluid vindt zijn weg in en uit de woning ook via de vloeren. Het scheelt namelijk al in geluidshinder als je vloerbedekking, stoffen bankstellen en dikke gordijnen in huis hebt. Deze materialen absorberen het geluid wat tot minder weerkaatsing leidt. Maar je kunt meer doen om het geluidsoverlast via de vloer te reduceren. De hinder van geluid vanaf of naar de onderburen via de vloer is vaak op te lossen met een isolatie tussen of onder de vloeren of als alternatief een isolatielaag op de vloer oftewel een zwevende dekvloer.

Geluidsisolatie dak
Het isoleren van het dak of plafond kan door het isoleren plat dak buitenzijde of via de binnenzijde met bijvoorbeeld PIR. Het isoleren van je huis tegen geluidshinder is gelukkig niet allemaal kommer en kwel maar levert ook extra voordelen op, namelijk energiebesparing. Dakisolatie is natuurlijk wel wat anders dan geluidsisolatie maar het isoleert wel degelijk het geluid wat van binnen of buiten komt. Door het voorkomen van verbindingen zoals via spijkers, schroeven of openingen houdt je de overlast onder controle en treedt het niet verder. Mocht je het dak beter willen isoleren tegen geluidsoverlast, besef dat je jezelf dan ook direct wapent tegen de kou gedurende de wintermaanden en hitte tijdens de zomerdagen.