Search for:
spinner

Dr. Klangendum #118

di 1 dec 2015

1 December, dinsdagnacht om 24:00 uur, staat Dr. Klangendum in het teken van het NZZN Festival. Daarin bijdragen van Huib Emmer, Mariëtte Rouppe van der Voort en Saskia Venegas.

 

Het NoordZuidZuidNoord (NZZN) festival was een samenwerking tussen diverse Rotterdamse organisaties, die zich richten op de periferie van dat moment waar geluid, beeldende kunst en performance elkaar ontmoeten. Het speelde zich af op drie dagen in oktober 2015.

 

Op dit moment is er in Rotterdam een aardig netwerk ontstaan, waar op kleine schaal het experiment gepresenteerd wordt. Het Rotterdamse Ondergrondse gebeuren floreert momenteel goed; er zijn overal in de stad kleine plekken waar van DIY cultuur genoten kan worden, er zijn kleine organisaties die buiten al het officiële en geïnstitutionaliseerde hun ding doen.

 

De reden voor dit festival was om 1 keer per jaar de krachten te bundelen en naar buiten te treden, niet met de bedoeling om mensen of organisaties 'bij elkaar te brengen' om op weg te gaan naar een institutionalisering maar juist om kleinschaligheid, versnippering en decentralisatie te 'vieren'. Vele plekken met een duidelijk eigen karakter, vele kleine activiteiten op onverwachte plekken, ruimte daarin voor risico, buiten het al gedefiniëerde centrum om; dat geeft ruim baan aan innovatie en avontuur. Periferie is het toverwoord, zowel geografisch als inhoudelijk programmatisch.

 

Een subthema van NZZN was het genereren van nieuwe muziek, met andere woorden; het geven van compositie/performance-opdrachten. Er werd deze keer voor gekozen drie Rotterdamse componisten te vragen een kort stuk voor een zelfgekozen bezetting te maken; Mariëtte Rouppe van der Voort, Huib Emmer en Saskia Venegas. Mariëtte en Huib zijn 'oude garde' en de reden voor de uitnodiging was dat hun werk nog steeds actueel en urgent is en dat ze geen ingedutte (ex)coryfeëen zijn die voor de gein nog een beetje aanrommelen maar muzikanten/componisten die lichtelijk worden ondergewaardeerd, voorzover men ze al kent. Mariëtte komt dan meer van de gecomponeerde muziek met improv invloeden (of andersom), Huib is een componist die relevante dingen met electronica doet en ook als muzikant/improvisator actief is. Saskia is uitgenodigd omdat ze vanuit een heel andere context en cultuur een zeer eigen weg heeft gevonden die intrigeert en prikkelt. Ze staat ook symbool voor de 'nieuwe' Rotterdamse muziekcultuur die dankzij de toestroom van buitenaf op dit moment een soort (beginnende?) bloeiperiode doormaakt.

 

Klik hier door naar de programmagegevens van Dr. Klangendum #118 op dinsdag 1 december om 24:00 uur.