spinner

Drie Amerikaanse saxofoongiganten

di 23 nov 2021
Thema: Jazz

za 27 nov 2021, 18:00 uur – Jazz Carrousel. Eric Kloss, Booker Ervin en Gene Ammons maken er een feest van.

Grijp deze kans om kennis te maken met de bijna vergeten saxofonist Eric Kloss. Deze alt- en tenorist begon in 1965 platen op te nemen voor Prestige. Hij was toen 16 (zestien!). De samengevoegde albums Sky Shadows/In The Land Of The Giants dateren van 1968-69. Daarop schittert Kloss in gezelschap van onder meer gitarist Pat Martino en tenorist Booker Ervin.

Booker Ervin, de Texaanse tenorist met zijn rauwe, stevige sound, is onder meer bekend van zijn jarenlange samenwerking met Charles Mingus. In 1969 is hij de frontsolist van een big band die een album opneemt onder leiding van arrangeur Teddy Edwards: Booker‘N’Brass. De gedreven, swingende muziek is sterk gedrenkt in blues en R&B. Kansas City is zo’n R&B standard, waarvan maar liefst zo’n driehonderd versies bestaan. De ensemblepassages zijn in de vijf stukken die u hoort relatief beperkt, maar uiterst effectief. Feestmuziek!

De swing-to-bop tenorist Gene Ammons – zoon van boogie-woogie pianist Albert Ammons – is op zo’n zestig platen te horen. En dat voor iemand die opgeteld bijna tien jaar achter slot en grendel zat wegens drugsgerelateerde overtredingen. In 1956 verschijnt The Happy Blues. Trompettist Art Farmer en altist Jackie McLean blazen vrolijk mee. In Madhouse zitten de drie blazers elkaar op de hielen in een vier-om-vier trialoog. In het laatste deel van het stuk wordt dat opgevoerd tot een twee-om-twee, waarna men gedrieën simultaan het woord neemt in de rücksichtslos polyfone finale. Daarna gaan alle neuzen weer dezelfde kant op in de unisono afsluiting. Congaspeler Candido blijft gedurende twee stukken het vuurtje lekker opstoken.

Jazz Carrousel – een programma van Bert Broere