spinner

Drummer Tony Williams gaat – alweer – lekker tekeer

di 17 mei 2022
Thema: Jazz

za 21 mei 2022, 17:00 uur – House of Hard Bop. De vierde en laatste uitzending gewijd aan drummer Tony Williams. Hij leidt in de jaren ’90 een kwintet met onder meer pianist Mulgrew Miller en bassist Ira Coleman.  Deze twee muzikanten horen we ook in ’96 op een trio album. Niet lang na deze opname zal Williams overlijden.

Op de kwintetplaat uit 1991, The Story Of Neptune, staan twee blazers aan het front: trompettist Wallace Roney en Bill Pierce op saxen. Het titelstuk is, evenals de meeste andere composities, van de hand van Williams, en bestaat uit drie delen. Met name de twee hoekdelen barsten en spetteren van energie. Dat gaat ook op voor Crime Scene. En voor de blues Birdlike – van Freddie Hubbard – moeten beslist alle riemen vast. Birdlike begint met de solo’s en eindigt met het thema. Zo kan het dus ook.

En uiteraard stelt de aandacht die de drummer voor zichzelf opeist niet teleur. Wat een drive!

In 1996 horen we Williams, eveneens met Miller en Coleman, nu in trioverband. Van het album Young At Heart horen we twee stukken, waaronder How My Heart Sings. Dit werd voor het eerst op de plaat gezet door pianist Bill Evans – in 1962 – en zou niet meer van Evans’ repertoire verdwijnen. Het is een compositie van Earl Zindars. Schitterende muziek, met een hoge melodische kwaliteit, waarin driekwarts- en vierkwartsmaten elkaar op uiterst subtiele wijze afwisselen. Zo subtiel dat het nauwelijks opvalt.

(Vrij snel na de opname van Young At Heart – met How My Heart Sings – bezwijkt Williams aan… een hartaanval.)

House of Hard Bop – een programma van hardbopdrummer Eric Ineke