spinner

En dan nu… Rob Agerbeek!

wo 14 sep 2022
Thema: Jazz

za 17 sep 2022, 17:00 uur  – House of Hard Bop. De jazzliefde van pianist/componist Rob Agerbeek (1937) begon met boogiewoogie, een stijl die hij trouw is gebleven, ook nadat de vonk van bop en hardbop was overgeslagen. Hij tourde met boogiewoogiepianisten Rob Hoeke en Jaap Dekker, speelde jarenlang bij de Dutch Swing College Band, en leidde zijn eigen succesvolle boptrio’s en andere formaties.

Een van zijn inspiratiebronnen was Horace Silver. Agerbeeks kwintetdebuut  Home Run uit 1971 heeft dezelfde bezetting als de groepen van Silver en Art Blakey: trompet, tenorsax en pianotrio. Qua componeer- en arrangeerstijl sluit de muziek aan bij de Amerikaanse hardbop, maar de pianist is inmiddels 100% Agerbeek. Van dit album hoort u maar liefst zeven stukken, met Willem Reinen op trompet, Dick Vennik op tenor, Rob Langereis bas en Eric Ineke op drums.

Het stuk Wave staat op de cd On Green Dolphin Street (1974) van tenorist George Coleman + Rob Agerbeek Trio. Eveneens met Langereis en Ineke.

Sluitstuk van dit programma is Cup Bearers, afkomstig van het trio-album Miss Dee (1980), nu met Harry Emmery op bas.

In de recente editie van de digitale krant JazzFlits (nr. 382) staat een lang en boeiend verhaal van Eric Ineke over zijn samenwerking met Rob Agerbeek in het Kwintet en andere, bovengenoemde bezettingen. Met mooie foto’s. Aanbevolen!

De nog immer actieve Rob Agerbeek viert deze maand zijn 85e verjaardag.

House of Hard Bop – een programma van drummer Eric Ineke