spinner

Genesis P-Orridge || In Memoriam

di 17 mrt 2020
Thema: Crosslinks

De Engelse musicus, zanger en kunstenaar Genesis P-Orridge is op 14 maart op 70-jarige leeftijd overleden.

Genesis P-Orridge was vooral bekend als de oprichter van Throbbing Gristle (1975) en was vele jaren het boegbeeld van Psychic TV (1981). Genesis P-Orridge was een van de sleutelfiguren binnen de industriële muziek.

Programmamaker en industrial kenner/verzamelaar Bob Rusche, maker van de X-Rated programma’s (zie de lijst hieronder) schreef bij het overlijden van Genesis P-Orridge een In Memoriam:

“Sinds 1975 ben ik veelvuldig in de platenzaak te vinden, op zoek naar voornamelijk elektronische muziek. Via baanbrekende muzikanten als Klaus Schulze en Tangerine Dream kwam ik terecht bij een genre dat ik nog niet kende. Een genre dat later de naam Industrial kreeg.

Opeens stuiten op een hoes, geheel wit, met een kleine sticker rechtsboven, en een grotere sticker op de achterkant. Het label heette Industrial. In de hoes was naast de plaat een sticker te vinden met daarop de vermelding “Nothing Short Of A Total War”. Het handelt om de lp Second Annual Report van Throbbing Gristle, een band opgericht door Genesis P-Orridge en Cosey Fanni Tutti. Beiden waren afkomstig uit de as van COUM Transmissions, een kunstcollectief mede geïnspireerd door de Fluxus beweging en tevens opgericht door Genesis P-Orridge.

Bij beluistering van die plaat in de winkel verdween alles om mij heen. Ik werd meegezogen in de volstrekt bizarre klanken, zoals nog nooit eerder gehoord.

Throbbing Gristle hield het na een aantal zeer invloedrijke albums als D.O.A. The Third and Final Report, 20 Jazz Funk Greats en Heathen Earth voor gezien op 23 juni 1981. “The Mission Is Terminated”.

Genesis P-Orridge ging echter door als Psychic TV/PTV3, een band die vele genres heeft doorlopen. Van psychedelica tot acid house, van lieflijke liedjes tot wolven gegrom, van noise tot rock.
Eigenwijs, tegendraads en controversieel zijn woorden die pasten bij Genesis. Iets dat mij als muziekliefhebber altijd heeft kunnen bekoren.

Een groot muzikant/e is heengegaan, op 70-jarige leeftijd. De platen die zijn achtergelaten blijven gedraaid worden. Tot mijn eigen dood…”

Luister naar Throbbing Gristle in de programma’s van X-Rated:
15 maart 2020. Met in deze uitzending in het tweede uur een special over Genesis P-Orridge.
19 januari 2020.
20 mei 2018.

Luister naar Psychic TV in de programma’s van X-Rated:
12 mei 2019.
10 februari 2019.
18 februari 2018.

En zoek via onze Concertzender zoekfunctie naar meer werk van Throbbing Gristle, Psychic TV, PTV3 en Genesis P-Orridge.