Search for:
spinner

Grachtenfestival 2021

di 17 aug 2021
Thema: Klassiek

do 19 – zo 22 augustus 2021, Amsterdam: Klassieke kamermuziek in Amsterdam


kaarten voor deze concerten
 
De Concertzender neemt een aantal concerten op. Zie grachtenfestival.nl.
 
Per opname wordt een uitzenddatum vermeld zodra deze beschikbaar is.
 


Delta Piano Trio woensdag 18 augustus 16:00 uur, Waalse kerk
De 5 Bagatellen van de Armeense componist Tigran Mansurian (1939) zijn bijna honderd jaar na het Dumky Trio geschreven, maar toch zijn er veel overeenkomsten tussen de stukken: beide componisten lieten zich inspireren door de klanken van hun land en combineren elementen van volksmuziek met een meer traditionele westerse manier van schrijven. Hetzelfde geldt voor het ‘Trio sur des mélodies populaires irlandaises’ van Frank Martin, waarin de componist oude Ierse melodieën op virtuose wijze verwerkt tot een pianotrio geschikt voor het ‘klassieke’ concertpodium. Drie componisten, drie verschillende culturen en drie verschillende tijdperken, maar met één overeenkomst: een zoektocht naar de muzikale oorsprong.

Opname: Wijnand de Groot, E07066

Liedduo Kraal & van Poucke donderdag 19 augustus 11:00 uur, Waalse kerk
Sopraan Kirila Kraal en pianist Nicolas van Poucke vormen samen het Liedduo Kraal en Van Poucke. De twee musici kennen elkaar sinds hun tijd op het Conservatorium van Amsterdam waar zij gelijktijdig studeerden. Speciaal voor het Grachtenfestival hebben zij een compleet Robert Schumann programma voorbereid, bestaande uit Frauenliebe und Leben en de Liederkreis Op. 39. Beide cycli zijn gecomponeerd in het jaar 1840, het jaar waarin Schumann trouwde met zijn grote liefde Clara Wieck, en het jaar waarin hij maar liefst 138 liederen schreef, waarvan hij het merendeel opdroeg aan zijn Clara. Beide liederencycli zitten boordevol romantiek: de natuur, eenzaamheid en zijn liefde voor Clara.

Opname: Wijnand de Groot, E07067

Grachtenfestival lanceert: Tobias Borsboom donderdag 19 augustus 16:00 uur, Waalse kerk
De jonge meesterpianist Tobias Borsboom is te horen op de prachtige Bösendorfervleugel van de Waalse Kerk met het programma Debussy & l’Art d’Imagination. Met werken van Liszt, Poulenc, Swerts, Godowski en natuurlijk Debussy zelf.

‘Niets is muzikaler dan een zonsondergang’ of ‘Je kunt de kunst van het orkestreren beter leren door te luisteren naar het geluid van de bladeren waar de wind doorheen speelt, dan uit leerboeken.’ Dat zijn van die magistrale en uitzonderlijke uitspraken van Debussy, waardoor je zijn muziek leert begrijpen.

Bij Debussy, bij zijn componeren, is de natuur zijn grote inspiratiebron. Maar het gaat verder dan alleen om het ‘nadoen’ van de natuur, of het vluchtig vangen van een impressie, zoals bij de impressionisten. De natuur prikkelde zodanig zijn fantasie waardoor nieuwe, nog niet eerder ontstane muzikale ideeën konden worden geboren: Muzikale gedachtes en werelden die geheel los stonden van alle toen bestaande compositorische regels en conventies. Misschien was het zelfs een wedijveren met de natuur? In zijn eigenzinnige uitspraken klinkt misschien ook een verlangen, om de vluchtige schoonheid van een zonsondergang zelf te kunnen creëren, of zelf te kunnen zien en horen wat de wind uit het westen zoal gezien heeft. Eigenlijk had Debussy niet veel nodig voor zijn onnavolgbare muziek. Voor ‘Puerto del Vino’ had hij aan een ansichtkaart met daarop het Alhambra al genoeg. Eén van de leukste citaten van Debussy is misschien wel ‘Als je niet de mogelijkheden hebt te reizen, moet je het goed maken met de verbeelding,’ wat een mooie levensles is en tevens het uitgangspunt voor dit recital.

Opname: Wijnand de Groot, E07068

Ensemble Tamuz zondag 22 augustus 15:00 uur, Portugese Synagoge
Dit jaar vormt de Portugese Synagoge wederom het decor voor een prachtig concert tijdens het Grachtenfestival. Op deze zondagmiddag speelt het vermaarde Ensemble Tamuz strijktrio’s van Jadin, Schubert en Boccherini.

Lang voordat Beethoven zijn monumentale 9e Sonate voor piano en viool ‘Kreutzer’ schreef, droeg de Parijse Hyacinthe Jadin zijn strijktrio’s opus 2 “a son ami Kreutzer” op. Als co-schrijver van de eerste vioolmethode van het Conservatorium van Parijs, was Kreutzer een trendsetter, en was hij onmisbaar bij het vormen van een van de belangrijkste nationale scholen voor viool in de 19e eeuw. Als eerbetoon aan hem zal Ensemble Tamuz Jadin’s trio op historische instrumenten uitvoeren, samen met Franz Schuberts onvolledige strijktrio D471 en Luigi Boccherini’s temperamentvolle trio opus 14 nr. 2.

Opname: Wijnand de Groot, E07069