Search for:
spinner

Grachtenfestival Amsterdam 2020

vr 28 aug 2020
Thema: Klassiek

vr 7 augustus – zon 16 augustus 2020, Amsterdam

De Concertzender heeft een aantal concerten opgenomen. Per concert zal de uitzenddatum vermeld worden.


Uitzending: nog niet bekend.

3VIOLAS zaterdag 8 augustus 16:00 uur, Zuiderkerk

Waar 3VIOLAS zich voorheen liet inspireren door andere artiesten, zijn ze steeds meer een eigen geluid aan het creëren door de muziek volledig zelf te componeren. Naast de eigen arrangementen en composities zijn improvisaties een vast onderdeel van het repertoire. Dit maakt elk optreden van 3VIOLAS uniek, onvoorspelbaar en iets dat je absoluut niet wil missen!

ensemble
3VIOLAS bestaat uit de altviolisten Hessel Moeselaar, Floris Faber en Geerten Feller.

Opname: Joost Kist, E07023

Uitzending: nog niet bekend.

Leon Blekh speelt Beethoven, Schumann & Saint-Saëns maandag 10 augustus 11:00 uur, Vondelkerk

De jonge 20-jarige violist Leon Blekh maakte grootse indruk tijdens het afgelopen prestigieuze Oscar Back Concours. Niet voor niets belandde hij vol overtuigng in de finale. In de prachtige Vondelkerk speelt Leon een gevarieerd programma waarbij hij zich van zowel zijn lyrische als virtuose kant laat zien en horen.
De achtste vioolsonate van Beethoven is in een zeer conventioneel klassieke stijl gecomponeerd waarbij de nadruk vooral op het folklorische en pastorale ligt. The Last Rose of Summer van W.H. Ernst wordt door velen beschouwd als het moeilijkste werk ooit geschreven voor viool. Dit stuk omvat dan ook bijna alle verschillende viooltechnieken die per variatie worden behandeld. Ook de Caprices van Paganini zijn bekend om haar duivelse virtuositeit.

Fritz Kreisler, één van de grootste violisten aller tijden was bekend om zijn zoete toon en expressieve frasering. Recitativo en Scherzo is één van de vele stukken die hij geschreven had voor solo viool. Het werk is gewijd aan de befaamde Eugene Ysaÿe, een zeer goede vriend van Kreisler. De Introduction en Rondo Capriccioso van Saint-Saëns is een echt romantisch pronkstuk voor de viool. Dit virtuoze werk wordt ingeleid met een droevige, melancholische melodie waarna het vurige rondo-karakter wordt ingezet. Saint Saëns schreef het werk voor de Spaanse vioolvirtuoos Pablo de Sarasate. De Spaanse invloed is dan ook goed te horen in dit werk. Als kers op de taart zal nog een korte Romance van Robert Schumann ten gehore worden gebracht.

musici/ensembles
Leon Blekh viool / Christia Hudziy piano

Opname: Dirk Winkel, E07024

Uitzending: 22-2-2021.

10-jaar Zemtsov Altvioolkwartet maandag 10 augustus 14:00 uur, Vondelkerk

Het Zemtsov Altviool Kwartet viert in 2020 haar 10-jarige jubileum! Het kwartet is ontstaan tijdens het Grachtenfestival 2010 naar aanleiding van de serie ‘Muzikale families’, en bestaat uit vader (Mikhail), moeder (Julia), dochter (Dana) en neef (Daniil) Zemtsov, vier altvioolvirtuozen.

Speciaal voor dit concert heeft componist Leo Samama, een grote kenner en liefhebber van de altviool, een stuk voor de Zemtsovs geschreven. Samama over zijn nieuwe compositie ‘Fantasie’: “In 2019 had ik An American in Paris van Gershwin bewerkt voor fluitoktet en voor mijn colleges verdiepte ik me extra in Tristan und Isolde. Kortom Tristan en George bleven als oorwurmen in mijn hoofd ‘jengelen’. In het geval van Tristan, betreft het vooral de samenklanken, de chromatiek. Van Gershwin heb ik het ‘wandelen’, de promenade, overgenomen als een moment van ontspanning tussen alle heftigheid. Tot slot heb ik ook in dit ensemblewerk voor meerdere altviolen de veelzijdigheid van het instrument, de verschillende karakters aan de orde gesteld. Geheel in lijn ook met de karakters van de leden van het kwartet!”
Ook Piazzolla en Werkman staan op het programma. Feest mee met de familie Zemtsov!

musici/ensembles
Zemtsov Altvioolkwartet

Opname: Dirk Winkel, E07025

Uitzending: nog niet bekend.

Cununa Ensemble donderdag 13 augustus 12:00 uur, Waalse Kerk

Met een cross-over van klassieke muziek en volksmuziek uit Oost-Europa zorgt het Cununa Ensemble voor een geweldig spektakel vol gevoelige muziek en virtuoze uitvoeringen. Doordat de musici van het Cununa Ensemble een klassieke muziekopleiding hebben genoten en een achtergrond hebben in de volksmuziek, kenmerken zij zich door een eigen geluid en bewerkingen van klassieke muziekstukken met hier en daar een knipoog van spontane improvisatie. Luister naar Mariana Preda op panfluit en zang, Noa Eyl op viool, Dani Luca op cimbalom, Gabriel Barbalau op contrabas en cello en Alper Kekec op percussie en Turkse luit.

musici/ensembles
Cununa Ensemble

Opname: Wijnand de Groot, E07026

Uitzending: nog niet bekend.

Nikola Meeuwsen donderdag 13 augustus 12:00 uur, Waalse Kerk

Luister op deze morgen naar de jonge pianovirtuoos Nikola Meeuwsen, die vorig jaar de Concertgebouw Young Talent Award kreeg uitgereikt. Op de prachtige Bösendorfer-vleugel van De Waalse Kerk speelt hij werken van Johann Sebastiaan Bach en Maurice Ravel.

Nikola opent het programma met Bach’s ‘Nun komm der Heiden Heiland’ uit 1714 die door Ferruccio Busoni in 1898 bewerkt werd voor piano solo. Het is één uit een reeks van tien koraalpreludes van Bach waarvan Busoni een transcriptie heeft gemaakt. Ook staat Bach’s 6e Partita op het programma. De Amerikaanse musicoloog en clavicinist David Schulenberg beschrijft in zijn boek The keyboard music of J.S. Bach deze partita als volgt “The Sixth Partita is the crowning work of the set and Bach’s greatest suite. The allemande and sarabande contain some of the most audacious and dramatic melodic embellishment ever written, and the work opens and closes with two particularly ambitious contrapuntal movements.”

Met zijn Le Tombeau de Couperin bracht Ravel een eerbetoon aan de Franse muziek uit de barok. De verschillende delen zijn opgedragen aan vrienden van Ravel die tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld zijn. Op 4 april 1919 werd dit werk voor het eerst uitgevoerd door de Franse pianiste Marguerite Long. In hetzelfde jaar maakte Ravel van vier delen uit dit werk een versie voor orkest.

musici/ensembles
Nikola Meeuwsen: piano

Opname: Wijnand de Groot, E07027

Uitzending: nog niet bekend.

Cheng Quartet donderdag 13 augustus 14:00 uur, Waalse Kerk

Het Cheng Quartet keert terug naar het Grachtenfestival! In de Waalse Kerk speelt dit jonge, vermaarde kwartet het prachtige ‘Langsamer Satz’ van Webern, geïnspireerd door een bergwandeling die Webern samen met zijn vrouw maakte toen hij op vakantie was in de Bergen van Oostenrijk. Ook hoor je Shostakovich’ Two Pieces for String Quartet uit 1931, sierlijk en vol humor. Tot slot staat Borodin’s tweede Strijkkwartet op het programma, opgedragen aan zijn vrouw Ekaterina. Toen Borodin dit schreef had hij in gedachten dat hij zelf de cellopartij speelde en zijn geliefde Ekaterina de eerste vioolpartij; een ware muzikale liefdesbrief.

musici/ensembles
Cheng Quartet

Opname: Wijnand de Groot, E07028

Uitzending: nog niet bekend.

Academisten van het Koninklijk Concertgebouworkest vrijdag 14 augustus 11:00 uur, Waalse Kerk

In dit ochtendconcert spelen jonge (oud- en aankomende) academisten van het Koninlijk Concertgebouworkest de meest prachtige kamermuziekwerken. Luister naar Haydn’s iconische “Joke” strijkkwartet en de lyrische en meeslepende klarinetkwintet van Brahms.
De Academie van het Concertgebouworkest biedt jaarlijks plaats aan enkele talentvolle jonge musici. Gedurende een heel orkestseizoen nemen zij deel aan orkestproducties en worden zij begeleid door leden van het orkest. Daarnaast volgen de academisten lessen, workshops en trainingen en spelen ze kamermuziekconcerten op diverse locaties. De Academie heeft sinds haar oprichting in 2003 tientallen succesvolle orkestmusici opgeleid. De meesten spelen in beroepsorkesten; maar liefst elf van hen maken inmiddels deel uit van het Concertgebouworkest.

musici/ensembles
Caspar Horsch: viool / Marlene Dijkstra: viool / Elisa Karen Tavenier: altviool / Liesbeth Bosboom: cello / Annemiek de Bruin: klarinet

musici/ensembles
Cheng Quartet

Opname: Joost Kist, E07029