spinner

Hardbop drummer Eric Ineke voltooit zijn drieluik over Max Roach

wo 12 jan 2022
Thema: Jazz

za 15 jan, 17:00 uur – House of Hard Bop. De muziek van drummer/componist Max Roach heeft een vrijwel eindeloos variatiespectrum. Incourante maatsoorten, creatieve vormen, politiek engagement… never a dull moment.

Voor het album Percussion Bitter Sweet (1961) engageert Roach maar liefst vier blazers, een vocaliste en twee percussionisten. Carlos Valdés en Carlos Eugenio – resp. congas en cowbell – leveren hun ritmische bijdragen in Man From South Africa. Meebewegen of vingerknippen op deze aanstekelijke muziek? Dan wel opletten: het is een uptempo bluesvorm in 7/8 maat (4+3).
De door Abbey Lincoln gezongen tekst in Mendacity, geschreven door “Chips” Bayen, heeft als onderwerp de leugenachtigheid van politici. De solo van Eric Dolphy in dit stuk is aangrijpend.

The Drum Also Waltzes is de opening van de plaat Drums Unlimited, opgenomen in 1965-66. Het is een solo van Roach. In een easy-going driekwartsmaat, vertelt hij een boeiend verhaal waarin ook stilte een constructieve rol speelt.
In Nommo – in zevenkwartsmaat – toont hij zich een master of brushes.
St. Louis Blues is het enige stuk in dit programma dat niet door Roach is gecomponeerd. Hij zet de klassieker wel naar eigen hand door middel van tempo- en maatwisselingen. Fraaie solistische bijdragen van trompettist Freddie Hubbard, saxofonisten Roland Alexander en James Spaulding en uiteraard Roach himself. Na zijn drumsolo mondt het stuk uit in een zinderende finale.

Het programma sluit af met In the Red (A Xmas Carol), qua time sterk contrasterend met het voorgaande stuk.
Never a dull moment!

Luister hier

House of Hard Bop – een programma van hardbop drummer Eric Ineke