spinner

Het belang van goede akoestiek bij een concert

wo 8 jun 2022
Thema: Algemeen

Of het nu de Matthäus-Passion is van Bach of de 6e symfonie van Beethoven. Allebei hebben ze één ding met elkaar gemeen. Ze waren beide uniek in hun soort. Niet voor niets worden beide tot op de dag van vandaag geroemd als de twee allergrootste componisten in de klassieke muziek alle tijden. Tijdens een bezoek aan één van Nederlands mooiste zalen  ‘het concert gebouw’ valt direct één ding op. De akoestiek is fantastisch. Iedere muziekliefhebber zal dit daarom ook beamen. Maar wat is nou het grote geheim?

Klassieke muziek thuis
Het grote verschil tussen een prachtige muzikaal schouwspel in een daarvoor speciaal ingericht concertzaal en de muziek die thuis uit je box komt is eenvoudig te verklaren. De techniek van de hedendaagse apparatuur kan nog zo uitmuntend zijn, maar kan het simpelweg niet winnen van de prachtige akoestiek die een zaal met zich meebrengt. De muren zijn in speciale lagen opgebouwd, waar we het thuis vaak moeten doen met een stukadoor Amsterdam die de muren heeft aangestreken. Daar is absoluut niets mis mee, maar het haalt bij lange na niet hetzelfde niveau. Toch kun je met de juiste sfeer en bijbehorende muziek een heerlijke ontspannende oase van rust creëren in je eigen huis. Maar wil jij optimaal genieten, dan gaat er niets boven een prachtige voorstelling in één van de mooiste theaters die ons land kent, gevormd door een live spelend orkest.

Klassieke muziek in de buitenlucht
Niets is zo romantisch als een prachtige concert in één van de prachtigste theaters die we in Europa kennen. Dan bedoelen we natuurlijk het wereldberoemde ‘Teatro del Silenzio’ in de Italiaanse stad Pisa. Waar je in je een concertzaal de luxe hebt van de akoestiek die ervoor zorgt dat iedere klank volledig tot z’n recht komt en je thuis de demping van de door de stukadoor gestreken muur hebt, geldt geen van beide als we het hebben over een openlucht concert. Toch is de techniek tegenwoordig dusdanig ontwikkeld, dat de techneuten het de akoestiek van de zaal tot bijna in perfectie kunnen evenaren. Waar je zult verwachten dat de prachtige heldere klanken in de verste verte verdwijnen, merk je al snel, dat wanneer jij je ogen tijdens één van de prachtige voorstellingen sluit, je het gevoel hebt alsof je in een zaal staat.

Muziek via de radio
Het grote voordeel aan de hedendaagse tijd, is dat de meesten onder ons de beschikking hebben over een mobiele telefoon. Door de ontwikkelingen die zich in rap tempo opvolgen, is het vandaag de dag ontzettend eenvoudig om met spreekwoordelijk met één druk op de knop naar je favoriete radiozender te luisteren. Of het nu gaat om Klassiek, Jazz of een andere stijl Het kan allemaal. Zo kun jij prima in de woonkamer jouw favoriete zender opzetten en genieten van de prachtige klanken die weerkaatsten tegen je muur voorzien van renovlies. Wil jij even helemaal tot jezelf komen tijdens een heerlijke wandeling, dan neem je toch gewoon je oordopjes mee.