Search for:
spinner

Het belang van goede verlichting bij een buitenconcert

di 21 mei 2024
Thema: Algemeen

Bij het organiseren van een buitenconcert komt vaak net even wat andere dingen kijken, dan wanneer je in een concertzaal zit. Allereerst moet je natuurlijk rekening houden met de akoestiek. In de buitenlucht is dit totaal anders dan wanneer je in een concertzaal zit, waarbij er bij de bouw ervan al is nagedacht over de akoestiek en hoe ervoor te zorgen dat de klanten zo goed mogelijk tot z’n recht komen. Naast dat het geluid in orde moet zijn, is het ook belangrijk dat de verlichting klopt. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat wanneer je een prachtig concert organiseert, maar de verlichting is te fel of juist te donker, dat dit de algehele sfeer niet ten goede komt. Daarom nemen we je in dit artikel stap voor stap mee in de verschillende mogelijkheden die er zijn en ook waar je goed op moet letten.

Kies voor IP67 classificatie voor extra veiligheid

Een succesvol buitenconcert gaat, zoals je ook in de inleiding hebt kunnen lezen, lang niet alleen over de juiste kwaliteit van de muziek. Natuurlijk speelt dit een belangrijke rol, maar om de juiste sfeer te kunnen creëren, is goede verlichting ook ontzettend belangrijk. Ons advies is daarom ook om te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige verlicht met IP67 classificatie van lichtsnoerbuiten.com. Zo ben je niet alleen verzekerd van de juiste kwaliteit, maar weet je ook zeker dat deze verlichting geschikt is voor buitengebruik. Dit betekent dat de kabel van het lichtsnoer volledig water- en stofdicht is, waardoor ze veilig in bomen en struiken kunnen worden gehangen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over eventuele schade door regen of andere weersomstandigheden. Wel zo fijn te weten dat je niet bang hoeft te zijn dat er kortsluiting kan ontstaan of nog erger, misschien wel brand.

Zorg voor extra sfeer

Door in te zetten op goede verlichting, zorg je direct voor een stuk extra sfeer. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat voor bij een buitenconcert tijdens de avonduren, het belangrijk is dat de verlichting goed is. Op het moment dat deze te fel is, dan zijn mensen vaak toch iets terughoudender omdat ze dan het gevoel hebben dat ze meer kunnen worden bekeken. Door in te zetten op sfeerverlichting, die je, naarmate de avond vordert, zelf eventueel kunt dimmen, heb je de sfeer van de avond letterlijk zelf in handen. Zo kun je bijvoorbeeld bij een bepaald nummer de verlichting wat minder fel zetten, zodat de sfeer net even een tikkeltje intiemer wordt.

Vergeet ook de artiesten niet

Niet alleen het publiek geniet van de voordelen van goede verlichting, ook voor de artiesten is het van belang. Als artiest wil je natuurlijk wel dat het publiek jou en je performance goed kan zien. Zorg er daarom ook voor dat je naast sfeerverlichting voor het publiek, een aantal goede lampen hebt die letterlijk de artiest(en) in de spotlights zet. Ook dit kun je weer op verschillende manieren doen, maar net wat het beste past bij het type concert, de act en de artiest die op dat moment op het podium staat.

Veiligheid en praktisch nut van buitenverlichting

Naast dat de keuze voor de juiste buitenverlichting bij een concert bijdraagt aan de sfeer, zorgt het ook in zekere mate voor een hoop extra veiligheid. Zo is het bijvoorbeeld wel handig dat het publiek kan zien waar ze lopen, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze struikelen over iets. Zorg er dus ook voor dat alle kabels op een goede manier zijn weggewerkt. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een prikkabel, kun je een pad maken, zodat de bezoekers precies weten waar het toilet is, waar ze wat te drinken kunnen halen en ook waar de uitgang is. Deze verlichting is dus niet alleen van toegevoegde waarde voor de sfeer, maar zorgt ook direct voor extra veiligheid.

Ga voor een koppelbaar systeem

Het kan soms best een uitdaging zijn om op voorhand te bepalen hoeveel meter lichtsnoer je nu eigenlijk nodig hebt. Ons advies is daarom ook om te kiezen voor een koppelbaar systeem, zodat het verlengen van je lichtkabel geen enkel probleem is. Het voordeel van dit systeem, is dat je ook gewoon kunt kiezen voor een verlengkabel zonder verlichting, zodat je deze bijvoorbeeld kunt vastmaken aan een boom, paal of het podium zelf. Vooral op een buitenterrein kan het voorkomen dat je door bepaalde objecten gedwongen wordt de snoeren net even anders op te hangen dan je op voorhand op papier had bedacht. Daarbij heb je ook geen gedoe met stekkerdozen, waardoor het een stuk veiliger wordt voor de bezoeker.

Kies voor een slimme stekker

Tijdens een concert is het belangrijk dat je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt. Dat houdt dus ook in dat je zorgt dat de verlichting op een slimme manier te bedienen is. Je wilt namelijk niet door de mensenmassa heen hoeven te lopen om uiteindelijk bij het uiteinde van het lichtsnoer zelf een aanpassing te moeten doen, bijvoorbeeld in de felheid van het licht of om deze aan of uit te doen. Vooral naarmate het concert eindigt, is het prettig dat je op een gegeven moment alle verlichting met één druk op de knop uit kunt doen, zodat de bezoekers zich een stuk sneller naar de uitgang zullen begeven. Denk dus van te voren goed na over hoe je om wilt gaan met het verlichten van het terrein, want de keuze voor goede verlichting, zowel kwalitatief als qua veiligheid, kan je concert maken of breken, weten we uit ervaring.