spinner

Het laatste live album van Chick Corea

wo 27 jul 2022
Thema: Jazz

za 30 juli 2022, 14:00 uur – Concertzender Live. In januari 2018 stond de Chick Corea Akoustic Band in de SPC Music Hall in St. Petersburg, Florida. Het was een trio-reünie met bassist John Patitucci en drummer Dave Weckl. De drie muzikale vrienden hadden al een gemeenschappelijk muzikaal verleden in diverse samenwerkingsverbanden. In 2021 verscheen van dit concert het live album – enkele maanden na het overlijden van Corea. De pianist werkte zelf nog mee aan de uitgave.

De dubbel-cd bevat de registratie van twee sets. In dit programma hoort u stukken van set 1. De playlist is, zoals wel vaker bij Corea, een melange van standards en eigen werk. Het ‘groupiness’ gehalte van het trio is zeer hoog – de gepassioneerde spelers zijn maximaal op elkaar betrokken.

Dat komt optimaal tot uitdrukking in het veertien minuten durende Rhumba Flamenco – een complexe, Andalusisch geïnspireerde compositie. Corea had al eerder blijk gegeven van zijn affiniteit met flamenco, zoals te horen is op zijn album My Spanish Heart uit 1974. In omgekeerde richting onderhield flamencogitarist Paco de Lucia nauwe muzikale connecties met jazzmusici.
In het onderhavige stuk is de flamenco-invloed niet alleen hoorbaar in de ‘noten’ – bijvoorbeeld het regelmatig aanhouden van en terugkeren naar de grondtoon – maar ook in de genrespecifieke ‘spirit’.
Een klein pareltje in de compositie is de korte, herhaaldelijk terugkerende unisonopassage tussen piano en bas.

Ga luisteren!

Corea’s muzikale nalatenschap, als leider en als sideman, is op ruim 200 albums vastgelegd.

Programmamaker Jaap van de Klomp besteedde in mei van dit jaar een uitzending aan een ander trio onder leiding van Corea. Klik hier voor die uitzending, en hier voor het bijbehorende Nieuwsbericht.