spinner

Hoe beïnvloedt de blockchain de muziekindustrie? 

vr 10 jun 2022
Thema: Algemeen

Een blockchain is een gedecentraliseerde database verspreid over computernetwerken die informatie in een digitaal formaat opslaat, waardoor het hacken van het systeem of het wijzigen van de gegevens erop onmogelijk wordt.

Veel mensen denken dat de blockchain alleen maar gebruikt kan worden voor Raydium kopen, maar het heeft desondanks nog meer toepassingen dan alleen de cryptowereld. Als gevolg hiervan kan de blockchain ook de muziekindustrie veranderen door een revolutie teweeg te brengen in publicaties, het genereren van inkomsten en relaties tussen artiesten en fans. Een zeer effectieve manier waarop de blockchain in de muziekindustrie wordt gebruikt, is door het genereren van muziek-NFT’s.

NFT’s (Non-fungible Tokens) zijn digitale tokens die kunnen worden gebruikt om het eigendom van unieke goederen aan te geven. Ze stellen ons in staat om kunstwerken, verzamelobjecten, digitale landen, enz. te tokeniseren. Ze kunnen slechts één officiële eigenaar tegelijk hebben en ze worden beschermd door de blockchain, wat betekent dat niemand het eigendomsrecord kan wijzigen of een nieuwe NFT kan maken. Muziek-NFT’s zijn NFT’s die muziektracks vertegenwoordigen die zijn opgenomen op een blockchain en die uitsluitend toebehoren aan de eigenaar van de NFT. In tegenstelling tot mp3’s die gemakkelijk naar apparaten kunnen worden gedownload, kunnen ze worden verkocht en doorverkocht op de secundaire markt, waardoor muzikanten royalty’s kunnen verdienen op elke verkoop. Hieronder staan ​​de manieren waarop de blockchain de muziekindustrie beïnvloedt:

Inkomsten genereren met muziek
Slimme contracten, programma’s die naast betalingstransacties op de blockchain worden uitgevoerd, vormen de basis van de architectuur. Microbetalingen zijn haalbaar met op blockchain gebaseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum, maar praktisch onbereikbaar met traditionele betalingsmethoden vanwege overdrachtskosten, wat de weg vrijmaakt voor een nieuwe benadering van het aanbieden van on-demand muziekdiensten. Gebruikers kunnen hun favoriete plaat kiezen en de belanghebbenden belonen met cryptocurrency zodra ze deze afspelen.

Nauwe relaties aangaan
De mogelijkheid om directer contact te leggen tussen artiesten en consumenten is een van de voordelen van een blockchain-grootboek dat niet kan worden genegeerd. Componisten en artiesten zullen niet langer verplicht zijn om via inkoopplatforms en financiële makelaars te gaan, die doorgaans een groot deel van de inkomsten voor hun rekening nemen wanneer hun muziek wordt afgespeeld. Bovendien zou dit een vermomde zegen kunnen zijn voor al die indieproducenten die geen toegang hebben tot grote platenlabels.

Permanente registratie
Blockchain kan de muziekindustrie beïnvloeden; muziek wordt opgenomen in het grootboek met een unieke ID en tijdstempel. Hiermee wordt het al lang bestaande probleem aangepakt dat consumenten op hun gemak digitale inhoud downloaden, kopiëren en wijzigen. Bovendien kan elk record metadata met eigendoms- en rechteninformatie opslaan in een transparant en onveranderlijk formaat dat iedereen kan bekijken en verifiëren, zodat de juiste mensen worden gecompenseerd voor het gebruik van de inhoud.

Met de beschikbare blockchain om creativiteit en winstpotentieel te vergroten, ziet de toekomst van de muziekindustrie er geweldig uit. Van het aanpakken van auteursrechtkwesties tot creatievelingen die hun bedrijf op de blockchain bezitten en consumenten die zelf marketeers worden en geld verdienen, de blockchain heeft een win-winsituatie voor iedereen mogelijk gemaakt. Hoewel veel creatieve mensen nog steeds onzeker zijn of niet veel weten over de nieuwe blockchain-technologie, moet er meer worden gezegd over hoe dit systeem meer mensen kan aanmoedigen om het te gebruiken en een deel van de twijfels die mensen erover hebben weg te nemen.