spinner

Hoe de Moderne Techniek de Muziekwereld zal doen Veranderen

vr 1 jul 2022
Thema: Algemeen

De wereld en de industrie van de concert muziek en dergelijke is constant in beweging. Ieder moment wordt er weer een nieuw platform of medium bedacht welke nog meer bekendheid weet te genereren, waarbij bekende namen worden genoemd en de manier waarop het publiek contact maakt met artiesten opnieuw wordt vormgegeven zoals bijvoorbeeld het geval was bij Tik Tok of Lil Nas X. Daarnaast worden er nieuwe tools en technieken ontwikkeld die nog meer mensen toegang geven tot muziek. 

 Natuurlijk kan niemand de toekomst van de muziekindustrie voorspellen mede door de snelle evolutie ervan. De A.I. is een van de vele nieuwe ontwikkelingen welke nader besproken zal worden in dit artikel.

Automatisering
Tijdens de industriële revolutie werden machines ontwikkeld die nog sneller en efficiënter producten zoals de kantplank geisoleerd konden fabriceren waarbij de mens ontlast werd. De A.I. oftewel Artificial Intelligence doet hetzelfde met de muziekindustrie welke een hele reeks dure, tijdrovende en gecompliceerde processen voor het maken van muziek en reclame automatiseren, met als gevolg dat de tussenpersonen eruit worden gehaald en de muziekindustrie wordt gedemocratiseerd.

Van Massa-consumptie naar Massa-creatie
A.I. technieken en tools zoals de A.I-gemedieerde compositie en spraaksynthese zal de manier waarop de distributie van muziek plaatsvindt gaan veranderen en vereenvoudigen. Het wordt wereldwijd vele malen simplistischer en goedkoper om kwalitatieve, professioneel klinkende muziek te maken. Waar het voorheen en momenteel nog in een fase van massa-consumptie zit, zal het podium zich verplaatsen naar massa-creatie. De hedendaagse jongeren zijn hier indirect al bij betrokken door games als Minecraft, waar ze zich entertainen via creatieve methodieken. Dankzij A.I. verkrijgt ieder een nieuwe set creatieve tools om ieder te laten produceren wat diegene maar wil. 

Iedereen wordt muzikant
Dankzij de techniek wordt de mens in staat gesteld om zonder jaren te hoeven studeren of dergelijke zelf aan de slag te gaan met muziek. Evenals in de bouwwereld is er dankzij handige manuals, eenvoudig gereedschap en werkmethodieken iedereen tegenwoordig zelfstandig in staat om een lijm purschuim gereedschap te hanteren. In de muziekwereld wordt er dankzij de techniek mensen die zichzelf nooit als ‘artiest’ zouden durven zien of hebben beschouwd, in staat gesteld om zelfstandig muziek te maken met de hulp van kunstmatige intelligentie. Hierbij kan er gedacht worden aan  spraaksynthese zoals Replica Studios of AI-gefaciliteerde compositie tools zoals bijvoorbeeld Boomy, waarmee mensen in een mum van tijd door de trechter kunnen gaan van creatie tot distributie en vervolgens het genereren van inkomsten.