spinner

In Memoriam Reinbert de Leeuw (1938-2020)

Een bezield leven vervuld van muziek.

Op vrijdag 14 februari overleed de Nederlandse dirigent, pianist en componist Reinbert de Leeuw op 81-jarige leeftijd. Een onvermoeibaar pleitbezorger van de eigentijdse en twintigste-eeuwse muziek.

Als aanvoerder van het Schönberg Ensemble en het latere AskoSchönberg zette hij zich met onvoorwaardelijke liefde in voor de muziek van componisten als György Ligeti, György Kurtág, Steve Reich, Mauricio Kagel, Sofia Goebaidoelina, Galina Oestvolskaja en Claude Vivier. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met componist Louis Andriessen, een goede vriend waarvan De Leeuw talloze werken in première heeft gebracht waaronder opera’s als De Materie en Rosa. Ook andere Nederlandse componisten onder wie Robert Zuidam, Jan van de Putte en Klaas de Vries klopten bij De Leeuw aan.

Zelf componeerde De Leeuw mondjesmaat. Het bekendst zijn De Leeuws symfonische gedicht Abschied en zijn laatste werk Der nächtliche Wanderer uit 2014. Het grote publiek omarmde zijn baanbrekende, heerlijk langzame Erik Satie-interpretaties. Daarnaast vertolkte De Leeuw het bijzondere, late pianowerk van Franz Liszt.

Op tv ontpopte De Leeuw zich als een vurig muziekliefhebber onder meer in de befaamde documentaire-reeks Toonmeesters (1994-1997), waarin componisten als Henryk Górecki, Galina Oestvolskaja, György Ligeti en zijn grote favoriet Olivier Messiaen werden geportretteerd. Op zondag 12 januari jl. gaf Reinbert de Leeuw een indrukwekkend laatste pianorecital in het Amsterdamse Muziekgebouw, bijgestaan door zangeres Gerrie de Vries en het AskoSchönberg.

Mark van de Voort

In het verleden heeft De Concertzender zeer regelmatig aandacht besteed aan het leven en werk van Reinbert de Leeuw. Online is veel moois te vinden. Een kleine selectie:

 

Panorama De Leeuw (slot) https://www.concertzender.nl/programma/panorama_de_leeuw_485277/

 

Recital met Vera Beths:

https://www.concertzender.nl/concertpodium/vera-beths-en-reinbert-de-leeuw/

 

Schönberg Ensemble live:

https://www.concertzender.nl/concertpodium/schonberg-ensemble-3/

https://www.concertzender.nl/concertpodium/schonberg-ensemble/

 

Werk van Rob Zuidam:

https://www.concertzender.nl/programma/kroniek_van_de_nederlandse_muziek_447909/

 

Werk van György Kurtág:

https://www.concertzender.nl/programma/sonoor_468979/

 

Werk van Erik Satie:

https://www.concertzender.nl/programma/tussen_droom_en_daad_427255/

 

Werk van Louis Andriessen:

https://www.concertzender.nl/programma/kroniek_van_de_nederlandse_muziek_408771/