spinner

In Memoriam Walter Knoeff

vr 4 mrt 2016

 

Programmamaker en operaspecialist Walter Knoeff is donderdag 3 maart jl. onverwachts overleden. Walter maakte ruim twintig jaar programma’s voor de Concertzender, waaronder ‘De Diva op de Erwt’.

Met Walter Knoeff heeft de operawereld een fanatieke voorvechter verloren. Geboren uit een familie waar muziek en beeldende kunst met de paplepel werden ingegoten, ontplooide hij al snel een passie voor een kunstvorm waarin het muzikale en het visuele niet alleen met elkaar verbonden waren, maar ook nog eens versterkt werden door het theatrale element. In zijn eigen leven ontbrak dat theatrale element trouwens evenmin.

 

Walter Knoeff hield ervan zijn omgeving te verbazen en te overrompelen, op uiteenlopende manieren, maar eigenlijk het liefste met bourgondische maaltijden die hij bereidde met een flair en een smaakgevoel waarop menige sterrenkok jaloers kon zijn. Met dezelfde theatrale flair kon hij echter als regisseur een operette op het toneel zetten of als zakenman relaties overdonderen, maar centraal stond toch altijd zijn fascinatie voor de opera, de kunstvorm waarin expressie en emotie groter waren dan in het echte leven.

 

Als producer van cd’s, als programmamaker voor de Concertzender of als de man achter series cd’s met vooral historische uitvoeringen bleek Walter Knoeff een man met een overweldigende energie en een onblusbare levenslust, maar ook met een onrust alsof hij in één leven wilde samenvatten waar een normaal mens twee levens voor nodig heeft.

 

Als operaliefhebber liet hij zich bij dat alles vooral leiden door zijn liefde voor de menselijke stem met op de eerste plaats die van Maria Callas. Aan haar wijdde hij vele uitzendingen en een uitzonderlijke reeks cd’s, maar ook andere zangers en zangeressen lagen hem na aan het hart, vooral als zij ‘grote stemmen’ hadden en emoties meer dan levensgroot hoorbaar konden maken. Het paste bij een man die voortdurend de indruk wekte dat de wereld te klein voor hem was. Het ‘greater than life’ wat hij zocht in de opera, straalde hij ook zelf in alles uit. De leegte die hij achterlaat, lijkt daarmee extra groot.

 

Paul Korenhof

Knoeff