spinner

Klassieke muziek perfect als meditatie

di 3 mei 2022
Thema: Algemeen

Voor wie bekend is met meditatie, zal hebben gemerkt dat dit enkel en alleen gepaard gaat met rustgevende muziek. Muziek is namelijk één van de grootste en zo niet de grootste manier om zowel lichaam als geest onder controle te brengen. Vooral rustgevende, dus vaak klassieke muziek is hier een perfect voorbeeld van. Het zorgt er namelijk voor dat wanneer je deze muziek toepast tijdens de meditatiesessies, niet alleen je geest tot rust komt, maar ook het lichaam vanzelf in de ontspannende modus gaat. Uit onderzoek is zelfs gebleken, dat onze hartslag zich aanpast aan het ritme van de muziek.

Concentratie
Voor wie het moeilijk vindt zich in het dagelijks leven goed te kunnen concentreren, is meditatie echt een uitkomst. Vooral bij meditatie leer jij jezelf te concentreren op een bepaalde gebeurtenis en/of gedachten. Wat we vaak zien, is dat stress en concentratie hand in hand gaan met elkaar. Wanneer jij je gestrest of opgejaagd voelt, dan zal het doorgaans een stuk lastiger zijn je te kunnen focussen. Met meditatie leer je de focus terug te brengen naar een bepaald punt, wat ervoor zorgt, dat naarmate je het vaker doet, je brein getraind wordt tot het behouden van focus op bepaalde momenten. Uiteraard zal je niet in alle gevallen een zelfde soort focus nodig hebben. Een cupmaat berekenen, zal immers een stuk minder uitdagend zijn, dan wanneer jij je focust op een belangrijke sportwedstrijd.

Nachtrust
Heb jij moeite met het in slaap komen wanneer je in bed ligt en lig je eerst een flinke tijd te woelen voordat je daadwerkelijk je rust vindt? Dan ben je echt niet de enige! Online zijn er tal van verschillende meditatie sessies te vinden, die je helpen om ’s avonds sneller in slaap te komen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mensen die iedere avond naar klassieke muziek luisteren, niet alleen sneller in slaap komen, maar ook kwalitatief in een diepere slaap belanden. Wil je optimaal tot rust komen, dan is het aan te raden ’s avonds voor het slapen gaan een eindje te gaan wandelen. Dit zorgt ervoor dat jij je hoofd leegmaakt, wat een positieve uitwerking heeft op je nachtrust. Uiteraard is het niet aan te raden klassieke muziek te luisteren tijdens het in je sport bh hardlopen. Dan kun je wel een ietwat stevige beat gebruiken.

Lichaam
Niet alleen heeft het beluisteren van klassieke muziek een positieve uitwerking op ons brein. Lichaam en geest in balans is het recept voor een gezonde levensstijl. Wat je vaak zult merken, is dat wanneer je stress ervaart, dit z’n uitwerking heeft op je lichaam. Niet voor niets gaan nek- en rugklachten vaak gepaard met spanning en stress. Dus door het frequent luisteren naar klassieke muziek, komen zowel je lichaam als geest tot rust. Want stress zorgt niet alleen voor spanning in je lijf, maar ook thuis of op je werk. Het voordeel is, dat je het echt overal kunt doen. Zowel in je sportlegging op de bank als in de auto naar je werk.