spinner

Madrigaalkunst rond Caravaggio

ma 10 feb 2020
Thema: Oud
Genres: Barok | Renaissance

Op vrijdagmiddag 14 februari zenden we een concertregistratie uit van het Festival Oude Muziek 2019: ‘Madrigaalkunst rond Caravaggio’ door Urgent Music en de Spaanse sopraan Nuria Rial. Ook laten we een opname horen uit 2013, van een hommage aan renaissancecomponist Salomone Rossi door Profeti della Quinta.

Caravaggio is de beroemdste vroegbarokke schilder van ItaliĆ«. Rond 1600 woonde en werkte hij een tijd in Napels. Barokvioliste Veronika Skuplik, haar ensemble Urgent Music en Nuria Rial brengen een programma rond deze grote meester met madrigalen en instrumentale muziek van d’India, Trabaci, Strozzi en Falconieri.

Salomone Rossi
De muziek van Salomone Rossi uit Mantua schreef zowel wereldlijke als geestelijke muziek maar de nadruk lag op het wereldlijke. Naast zijn beroemde bundel met psalmen en gebeden in het Hebreeuws publiceerde hij vier boeken met instrumentale muziek en maar liefst negen met Italiaanse wereldlijke werken, waaronder madrigalen, canzonetten, balletti en madrigaletti.
De vijf zangers en drie musici van Profeti della Quinta olv. Elam Rotem brengen een tweeluik met deze twee muziekstijlen van Salomone Rossi.

Luisteren Concertzender Live:

  • vrijdag 14 februari 2020, 14.00 – 16.00 uur
  • dinsdag 18 februari 2020, 14.00 – 16.00 uur

 

Klik hier door naar de gids voor de speellijst.