Search for:
spinner

Mercedes Sosa, La Voz De América Latina

ma 5 okt 2009

Naar aanleiding van het overlijden op 74-jarige leeftijd van Mercedes Sosa, “La Negra”, op zondag 4 oktober 2009 in een ziekenhuis te Buenos Aires, zendt de Concertzender op 23 oktober het programma : ‘Mercedes Sosa. La Voz De América Latina’ uit.

In dit programma hoort U o.a. het nummer dat voor het Generaalsregime reden was haar het leven zo zuur te maken. Mercedes had al jarenlang ernstige gezondheidsproblemen maar bleef, ook aangespoord door haar vele fans, tot het einde toe optreden. Met Nederland had ze een speciale band. Niet alleen had ze hier enkele vrienden waaronder de programmamaker, maar de maatschappij (Philips-Phonogram) die haar wereldberoemd maakte was hier ook gevestigd (Baarn). Zó kwam ze dus bijvoorbeeld in Nederland alleen al om de prijzen in ontvangst te nemen die haar in de loop der jaren ten deel vielen.
La Voz de América Latina . . . deze titel ontving ze op Nederlandse bodem bij Phonogram. Dat was het platenlabel dat z’n hoofdkantoor voor de wereld in Baarn had en dat zo veel deed aan de popularisering van de Argentijnse volksmuziek. Nú wordt Mercedes Sosa in één adem genoemd met andere, wereldwijd bekende Argentijnse namen als Carlos Gardel, Atahualpa Yupanqui, Astor Piazzolla en Ariel Ramírez. Deze laatste kent men vaak niet bij naam, maar zijn creatie ‘Misa Criolla’ des te meer, de Argentijnse mis die tot op de dag van vandaag nog regelmatig wordt uitgevoerd.
De carrière van Mercedes Sosa ging niet van een leien dakje. Haar eerste platenmaatschappij haakte zelfs af met het argument: ‘niet artistiek genoeg’. Door de kritische of dubbelzinnige teksten van de liedjes die ze zong waarvan vele uit de ‘koker’ van de Parra-familie uit Chili, moest ze evenals enkele van haar collega’s waaronder Atahualpa Yupanqui, het land ontvluchten. Maar teruggekeerd als ‘martelaar’ van het Generaalsregime in 1982 was ze een ware volksheldin. Haar platen zijn werkelijk over de gehele wereld verkrijgbaar. In het kort wordt het verloop van deze carrière t/m 1982 geschetst.
© Henk Braaksma