spinner

Miles Davis Retrospectief – 1

do 20 mei 2021
Thema: Jazz

za 22 mei 14:00 uur  –  Concertzender Live.
Miles Davis live in Newport (USA). Én in Amsterdam, met een unieke, grotendeels Franse bezetting.

De discografie van trompettist, componist, bandleider en stijlontwikkelaar Miles Davis bevat een kleine 40 (veertig!) live albums. Concertzender Live brengt de komende maanden een selectie die een periode omspant van 1955 tot in de jaren ’80.

De serie opent met een optreden op het Newport Jazz Festival in juli 1955. Na een paar zware jaren, met een pittige heroïneverslaving en weinig productie, maakt Davis daar grote indruk. Samen met pianist Thelonious Monk speelt hij diens Round Midnight. Deze standard uit 1944 is door Monk zelf zo’n 19 keer op de plaat gezet – het aantal opnamen door anderen overschrijdt de honderd. Davis’ optreden in Newport levert hem een contract op met Columbia Records. Een opwaartse beweging in zijn carrière is in gang gezet.

In november 1957 is Davis in Parijs voor een reeks concerten. Hij krijgt het verzoek muziek te leveren voor een film van Louis Malle, Ascenseur Pour L’Échafaud (Lift naar het schavot). Hij geeft de vier muzikanten met wie hij de studio in gaat enkele rudimentaire gegevens – de uitwerking wordt zonder repetitie geïmproviseerd tijdens het kijken naar de bewegende beelden. De muziek droeg niet weinig bij aan de waardering voor de film. Davis’ sidemen waren tenorist Barney Wilen, pianist René Urtreger, bassist Pierre Michelot en drummer Kenny Clarke.

Enkele dagen later staat Davis met dezelfde bezetting in het Amsterdamse Concertgebouw. U hoort een aantal stukken uit zijn toenmalige repertoire, gecomponeerd door onder meer Thelonious Monk, Dizzy Gillespie, Milt Jackson en Davis zelf.

Concertzender Live – een programma van Jaap van de Klomp