spinner

Mille Affetti en Kathedrale Klanken

do 13 jun 2019
Thema: Oud
Genres: Barok | Renaissance

In Concertzender Live van 13 juni zenden we 2 opnamen uit die we in mei maakten: Mille Affetti door Concerto d’Amsterdam met mezzosopraan Luciana Mancini en Kathedrale Klanken door Ensemble Hermes.

Mille Affetti
Op zondag 12 mei 2019 vond in de Nicolaïkerk in Utrecht het concert Mille Affetti plaats.
Mille Affetti – duizend gevoelens: liefde en trouw, maar ook verdriet, woede en wanhoop zetten de toon voor dit programma, waarin Concerto d’Amsterdam en soliste Luciana Mancini hun emoties de vrije loop laten.
Mezzosopraan Luciana Mancini (zie foto boven) is met haar warme en expressieve, maar soms ook bijna rauwe en hartverscheurende stem de ideale pleitbezorger van dit repertoire. U hoort aria’s uit Veracini’s ‘Adriano in Siria’ en Händels ‘Ariodante’.

Barokorkest Concerto d’Amsterdam olv. violist Stefano Rossi omlijst Mancini’s prachtige aria’s met instrumentaal repertoire dat uit dezelfde bron ontsprongen is: een concerto grosso van Corelli en twee van de wonderbaarlijke composities van Charles Avison, gebaseerd op de muziek van Domenico Scarlatti.

Hier alvast een voorproefje (de aria “Già presso al termine” van Francesco Maria Veracini door Luciana Mancini en Concerto d’Amsterdam):


 

Ensemble Hermes

Kathedrale Klanken
Een dag eerder, op zaterdag 11 mei 2019, gaf Ensemble Hermes olv. Jeroen Spitteler een concert onder de titel ‘Kathedrale klanken’.
De beroemde koorboeken van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap getuigen van een eeuwenlange broedplaats voor nieuwe muziek in de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Deze bijzondere koorboeken werden vervaardigd tussen 1527 en 1584.
De mis ‘In te Domine speravi’ van de 16e-eeuwse Hollandse meester Gheerkin de Hondt is een van de werken uit bovengenoemde Koorboeken en vormt een belangrijk onderdeel van het concert.
Het is nog niet eerder in zijn geheel uitgevoerd, u hoort dus een première!

Naast deze 16e-eeuwse muziek hoort u ook meer recente werken afkomstig uit de Sint-Janskathedraal: van Maurice Pirenne, organist en jarenlang Rector Cantus van de Kathedraal.
Dit concert brengt polyfonie en de daarop geïnspireerde muziek van Pirenne samen.

Uitzending:

  • Donderdag 13 juni 2019, 20.00 – 22.00 uur
  • Na de uitzending on demand te beluisteren via onderstaande link.

 

Bekijk hier de speellijst in de gids.