Concertzender.nl :: Radio
spinner

Concertzender Live

Minimal music ontstond in de jaren zestig. Sindsdien heeft dit succesvolle genre zich op alle mogelijke manieren vertakt. In dit programma horen we er een staalkaart van.

 

Het was even wennen in 1964, toen Terry Riley zijn In C boven de doopvont hield. Kunstpausen vonden het niet kunnen dat een levende componist tonale muziek maakte. Het publiek was ook niet meteen om: sommige mensen vonden de eeuwige herhalingen een aanslag op het zenuwstelsel.

Intussen zijn we jaren verder en heeft minimal zijn waarde bewezen. De pioniers van het genre zijn levende legendes en het grote publiek weet deze muziek alom te waarderen. Minimal music op je programma is dus een win-winsituatie; je programmeert moderne muziek en de mensen komen er toch op af.

In dit programma twee concerten uit 2012, met de naam Minimale Tonen. De concerten waren onderdeel van het Grachtenfestival dit jaar. Op de programma’s zie je componisten die je niet zo gauw met elkaar in verband brengt. Steve Reich deelt bijvoorbeeld het podium met de Japanse avant-gardemeester Toru Takemitsu en Terry Riley wordt samen met filmcomponist Michael Nyman geprogrammeerd. Het werkt wonderwel, want hoewel deze componisten op verschillende sporen zitten en uit verschillende tradities komen, hoor je hier hoeveel ze eigenlijk gemeen hebben. Ga er rustig voor zitten en laat u aangenaam verrassen door deze minimale maar toch pittige cocktail!

1. Toru Takemitsu – Rain tree, voor drie slagwerkers
2. Askell Masson – Prim., voor solo snaredurm
3. Steve Reich – Piano phase (versie voor 2 marimba’s)
4. Alexej Gerassimez – Echtonan
5. Nibojsa Zivkovik – Trio per uno
6. Michael Nyman – selectie uit Strijkkwartet nr. 2
7. Renske Vrolijk – Lachrymae
8. Michael Torke – May
9. Gerard Beljon – Greetingz
10. Terry Riley – uit ‘Salome dances for peace’
11. Kate Moore – The body is an ear

 

Samenstelling: