Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Dwarsliggers & Buitenbeentjes

wo 14 jun 2023 18:00 uur

Ack & Jarmo in de trompetsectie van Henk Meutgeerts jazzorkest

Bij mijn zoektocht naar opnames met Ack van Rooyen stuitte ik totaal onverwacht op een cd die al heel lang in mijn bezit is, maar die ik nog nooit had beluisterd; deze cd was stof aan het verzamelen op een verloren plekje in mijn cd-kast. Toen tot mij doordrong wat voor een sterren-bezetting deze cd had volgespeeld ben ik hem als de wiedeweerga gaan afspelen: ruim 70 minuten lang werden mijn gespitste oren verwend met louter sprankelende, springlevende muziek van het allerhoogste niveau.

Het gaat hier om een cd door The Netherlands Concert Jazzband, onder leiding van de dan 40-jarige Henk Meutgeert, die veel ervaring heeft opgedaan bij The Skymasters en het Metropole Orkest; de niet erg opwindende titel van de cd: Live On TV; de cd is opgenomen in 1988 en is geproduceerd door de NOS i.s.m. Conamus, tegenwoordig bekend als Buma Cultuur.  Een exacte opnamedatum en opname-locatie ontbreken; de titel suggereert dat het om een opname gaat van een tv-uitzending. Er klinkt wel applaus, maar geen enkele aankondiging.

Op deze cd staat een door Henk Meutgeert gecomponeerde zes-delige suite, Voyage of a Villager, plus nog een ruim 17 minuten durende compositie van Frans Elsen, een van de leermeesters van Henk Meutgeert: Tribute.

De vier secties worden louter bemand door topmusici; de trompetsectie: Rick Kiefer, Ack van Rooyen, Klaas Wit, Eddie Engels, Jarmo Hoogendijk, de trombonesectie: Jel Jongen, Jilt Jansma, Pieter van den Dolder en  Erik van Lier; de saxofoonsectie: Ferdinand Povel, Leo van Oostrom, Fred Leeflang, Dick Vennik, Herman Schoonderwalt; de ritmesectie: Frans Elsen (piano), Wim Overgaauw en Eef Albers (voornamelijk sologitaar en incidenteel subtiele slag-gitaar), Victor Kaihatu (bas) en Cees Kranenburg (drums).

 

SUPER EXACT ENSEMBLESPEL & GEPASSIONEERDE SOLO’S

Wat maakt deze obscure cd nou zo bijzonder? De arrangementen laten enerzijds een gepolijste big band-sound horen, met secties die nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd, maar er is anderzijds totaal niet beknibbeld op ruimte voor de solisten. Die kunnen in hun solo’s net zo uitgebreid uitpakken als in een kwartet of kwintet. Ook de aanwezigheid van twee sologitaristen in een reguliere big band-bezetting is heel ongebruikelijk. En wat heel frappant is: incidenteel opereert een van de gitaristen als een nauwelijks hoorbare uiterst subtiele “timekeeper” à la Freddie Green bij Count Basie. Verder horen we de gerenommeerde tenorsaxofonist Ferdinand Povel op altsax en de niet minder gerenommeerde altsaxofonist Herman Schoonderwalt op bariton. Tenslotte: in de trompetsectie valt de aanwezigheid op van de 58-jarige veteraan Ack van Rooyen en diens 22-jarige leerling Jarmo Hoogendijk. Jarmo verzekerde mij dat zij alleen in de Concert Jazzband van Henk Meutgeert ooit hebben samen gespeeld.

 

PROGRAMMA

Voyage of a Villager

Suite voor Concert Jazzband, gecomponeerd en gearrangeerd door Henk Meutgeert 

  1. Blues (12:42) (solisten: Frans Elsen (piano), Fred Leeflang (tenorsax), Ferdinand Povel (altsax), Wim Overgaauw, Eef Albers (gitaar), Jarmo Hoogendijk (trompet))
  2. Ballad (07:08) (solisten: Fred Leeflang (tenorsax) en Ack van Rooyen (bugel)
  3. Exposure (08:07) (solisten: Erik van Lier (bastrombone), Victor Kaihatu (bas), Frans Elsen (piano), Ack van Rooyen (bugel)
  4. Espèce (13:43) (solisten: Wim Overgaauw (gitaar), Jarmo Hoogendijk (bugel), Eef Albers (gitaar) en Cees Kranenburg (drums))
  5. Harlequin (06:00) (solist: Dick Vennink (tenorsax))
  6. Blues (05:41) (solisten: Ferdinand Povel (altsax) en Ack van Rooyen (bugel))
  7. A full heart: Ack van Rooyen en Jörg Reiter (piano) (toegift)

 

Deze “dreamband” van Henk Meutgeert heeft nog een cd gemaakt: Portrait of Duke Ellington, opgenomen in mei 1989. Deze cd bevat 16 composities van Duke Ellington en Billy Strayhorn, die door Rob Pronk van eigen arrangementen zijn voorzien. Zo krijgt u de herkenningsmelodie van Duke Ellington te horen, Take the A train, met daarin ruimte voor de gitaarsolo’s van Wim Overgaauw en Eef Albers. Heel bijzonder allemaal. Te horen in het programma Dwarsliggers & Buitenbeentjes, op zaterdag 24 juni 2023.

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan