Concertzender Live | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Concertzender Live

Je hebt klassieke muziek, je hebt jazz …. en je hebt van alles er tussenin. In Nederland weten we dat al jaren.

 

Vanaf de jaren zeventig staat Nederland, en dan vooral Amsterdam, bekend om zijn geïmproviseerde muziek die het gebied tussen klassiek en jazz grondig verkent. Willem Breuker en Misha Mengelberg zijn namen die vast wel meer dan één belletje doen rinkelen. In de jaren tachtig kwam er een nieuwe generatie op, met helden als Maarten Altena, Guus Janssen, Paul Termos en Arend Niks. Termos overleed helaas in 2003.

In dit programma laten we twee concerten horen waarin deze altsaxofonist een glansrol had. In het eerste concert, uit 1989, is hij lid van het Orkest van Guus Janssen. Janssen brengt een hommage aan de wortels van de jazz in de dansmuziek, maar zijn keuze voor klassieke dansen en de pogo (het wilde gespring op punkmuziek!) zijn niet erg jazzy. De ironie ligt er soms dik bovenop.

Ook bij drummer Arend Niks is de ironie nooit ver weg. Hij is vast vaak genoeg geplaagd met zijn naam, dus omarmt hij die in het nummer “When Nothing matters”. Hij vormt een trio met Paul Termos en bassist Carl Beukman. Omdat hij als enige een melodie-instrument hanteert, is Termos op het podium de blikvanger.

 

1. Passepied

2. Incourante – Hip hop

3. Slowfox

4. Pogo 1 – Pogo 2 – Jojo live

5. Striem

6. Jules 50

7. Zwalk

8. Tsja

9. Nuun

10. Call for Carl

11. When nothing matters

12. Force for farce

13. Last day

14. Taxi

Samenstelling orkest Guus Janssen

Tristan Honsinger, cello; Karry Koivukoski, altviool; Vincent Chancey, hoorn; Flavio Boltro, trompet; Guus Janssen, piano; Ab Baars, sopraan-/tenorsax, klarinet; Wim Janssen, slagwerk; Paul Termos, altsax; Wolter Wierbos, trombone; Jacques Palinckx, gitaar; Raoul van der Weide, contrabas.

Samenstelling: