De nacht: Wereldmuziek | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De nacht: Wereldmuziek

za 21 okt 2006 01:00 uur

Wereldmuziek door de nacht heen: Islamitische Religieuze Zang.
Dit jaar valt de islamitische ramadan in de maand september en oktober. Daarom gaan we speciaal de hele nacht wijden aan de oude traditie van religieuze islamitische zang.

We laten gezangen horen van drie generaties van virtuozen van deze zangkunst uit Egypte uit de jaren 20 tot de jaren 90 van de vorige eeuw. We hebben zeldzame 78-toeren platen van onder andere de legendarische Sjeich Ali Mahmoud (1878-1946), live opnames uit de jaren 50 van Sjeich Taha AL-Fashny (1900-1971) en van de Egyptische virtuoos Sjeich Mohammad Omran (1944-1994). Ook laten we prachtige voorbeelden uit Turkije, Syrië en Libanon horen.
De zang wordt uitgevoerd door de Munsjed,ook wel Muqreї genoemd wanneer hij de koran reciteert. De zang is zonder instrumentale begeleiding, maar wordt vaak ondersteund door een koor van drie of vier mannen (Betanaa). Deze mannen moeten een diepe kennis en een muzikaal talent hebben in het Oriëntaalse Maqam systeem. Maqam is een improvisatietechniek dat toonhoogten, patronen en de ontwikkeling van een stuk bepaalt.

We gaan luisteren naar verschillende vormen van islamitische religieuze zang, namelijk:
– Ibtihèlèt (enkelvoud: Ibtihèl) een smeek- of lofgebed, zonder ritme en wordt helemaal geïmproviseerd door de solist .
– Tawasjieh (enkelvoud: Tawsjieh) een gecomponeerd gedicht,dat wordt gezongen door de solist met zijn koor ( Betanaa). Ook hier is veel ruimte voor improvisaties van de solist.
– Salawaat: gebeden voor de profeet Mohammed.
– Azaan: De Islamitische gebedsoproep.
1- Egypte: de generatie uit de jaren 20 tot de jaren 40.
1:00 tot 2:10 Sjeich Mihrez Suleiman, Sjeich Ali Mahmoud en Sjeich Ibrahim El-Farran. We gaan 78-toeren platen draaien van verschillende tawasjieh en ibtihalaat.
2- Egypte: de tweede generatie uit de jaren 40 tot de jaren 60.
2:10 tot 3:40 Sjeich Taha Al-Fashny in radio- en live- opnames van begin jaren 50 uit de El-Hussein Moskee in Cairo, Egypte.
3:40 tot 4:45 Sjeich Kamel Yousef El-Bahtimi, daarna volgt Sjeich Mohammad Al-Fayyoumi.
3- Egypte: de derde generatie uit de jaren 70 tot de jaren 90.
– 4:45 tot 6:04 Sjeich Mohammad Omran met salawat Al-Fajr, en azaan (Live ) en verschillende ibtihalaat (studio opnames)
– 6:04 tot 6:20 Sjeich Sayed El-Naqshabandi. (Live en studio opnames)
4- 6:20 to 6.44: Voorbeelden van salawat en azaan (het zonsopgang gebed): uit Egypte Sjeich Mustafa Ismail, uit Turkije en uit Tripoli, Libanon Sjeich Salah Al-Din Kabbara.
5- 6:44 – 7.00 voorbeelden uit Aleppo, Syrië: Hassan Al-Haffar samen met Sabry Mudallal: een Qasida en Tawsjieh.

Voor meer informatie kunt u mailen naar hatimss@yahoo.com

Samenstelling: