De Nacht: Wereldmuziek | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Nacht: Wereldmuziek

zo 3 aug 2008 01:00 uur

Gefiddel in de nacht…

Vorige maand (3 t/m 6 juli) vond het Førde festival plaats in Førde in het Noorden van Noorwegen. Met een team van 4 personen was de Concertzender ook aanwezig. Het team heeft alle verhalen en verslagen opgetekend op de folk it blog op radio 6 website. Wil je meer lezen over de nieuwste trends binnen de Noorse folk? Klik op folkit.radio6.nl
01:00
Deze nacht laten we vers waar horen uit Noorwegen. We beginnen met een compilatie de www.folkogdans.nl Volume 4. Je zult niet alleen traditioneel gefiddel horen en populaire en eigentijdse folk, maar ook muziek van Noorse wereldmuzikanten zoals de soefiezanger Abdulrachman Surizehi.
CD www.folkogdans.no Vol.4, promo NFD 07-05 / NFD 07-06
02:18
Gabriel Fliflet heeft een folkclub in Bergen ‘Columbi Egg’ genaamd. Aldaar verzamelen zich nieuw en oud talent binnen de folkscene. Gabriel Fliflet staat bekend om zijn fingerspitzengefühl en dat kun je ook wel merken aan zijn eigen formatie Elvemot. De beste folkmuzikanten heeft hij om zich heen verzameld, waaronder gitarist Bruvoll en cellist Gjermund Larsen. Het resultaat is deze wonderschone cd Rio Aga.
CD Rio Aga, Elvemot, Norcd 0874
03:11
De roodharige en vurige Ragnhild Furebotten zoekt samen met accordeonist Frode Haltli en cellist Gjermund Larsen de randen van de folk op.
CD «endelig vals» Ragnhild Furebotten Trio, Ta:lik TA34CD
04:00
Bruvoll en Halvorsen hebben heel lang als duo samengespeeld. Maar op de cd Trillar for to, besloten ze om meer muzikanten erbij te betrekken, waaronder ook het mannenkoor Oslo fagottkor.
CD Trillar for to, Bruvoll/Halvorsen. Heilo HCD7217
04:48
Frank Rolland speelt op zijn typisch Noorse Hardanger viool traditionele liedjes van uit zijn grootvaders tijd. De hardanger viool is een viool met sympatische snaren die voor een volle resonantie zorgen.
CD Hardingfele, Frank Rolland. Ta:lik TA44CD
05:31
Drie Noorse fiddelaars noemen zich the Greatest Girls of Norway. Het zijn Åse Teigland, Synnøve S. Bjørset, Anne Hytta en ze hebben vanuit de Noorse traditie hun eigen weg naar buiten gevonden.
CD Greatest Girls of Norway, Åse Teigland, Synnøve S. Bjørset, Anne Hytta. demo
05:51
We gaan naar nóg meer gefiddel luisteren, ditmaal naar een dialoog tussen de viool van Per Anders Buen Garnås en de hardanger viool van Daniel Sandén-Warg van de cd Warg Buen.
CD Warg Buen, Per Anders Buen Garnås, Daniel Sandén-Warg. Ta:lik TA45CD
06:41
Tot slot enkele nummers van de demo van de jonge fiddelband Majorstuen
CD Majorstuen. demo