spinner

De nacht: Wereldmuziek

za 18 nov 2006 01:00 uur
Componist: John Williams

Wereldmuziek door de nacht heen: de nacht van het snaarinstrument.

01:00
Pandit Debashish Bhattacharya is een van de opmerkelijkste slide-gitaristen ter wereld. Zijn album Calcutta Slide-Guitar 3 is het resultaat van een levenslange intensieve studie en gedurfde innovatie. De cd titel drie staat voor de drie generaties gitaren: Chaturangui, Ghandharvi en Anandi die hijzelf ontworpen heeft. Drie staat ook voor zijn unieke drie vinger pluktechniek.
1:15
Marino de Rosas heeft net als Pandit Debashish Bhattacharya een geheel eigen techniek ontwikkeld. Marino de Rosas komt uit Sardinië en is een autodidakt. Het bijzondere aan de CD Meridies is dat de gitaar zonder opsmuk is opgenomen, zodat het pure karakter van het instrument behouden blijft. Een andere bijzonderheid is dat de gitaar wordt ondersteund door traditionele percussie- en blaasinstrumenten uit Sardinië.
2:00
Luciana Souza is een Braziliaanse jazz-zangeres. Op de CD Duos II wordt ze begeleid door verschillende gitaristen. Deze cd geeft een beeld van de intense verhouding tussen stem en gitaar in de Braziliaanse muziek. Het samenspel zit vol met rijke harmonieën, sterke melodieuze inhoud, percussief karakter, diverse ritmes en verschillende stijlen.
2:45
Afrikaanse blues van Ali Farka Toure opgenomen in de het dorpje Niafunké in Mali gelegen. Meteen ook de naam van het album. Lokale percussionisten en een sensueel dorpskoor begeleiden zijn bluesy gitaarspel.
3:35
Energiek gitaarspel van John Williams op de Cd El Diablo Suelto. Deze CD laat de rijke traditie horen van gitaarmuziek uit Venezuela. Drie culturen hebben hieraan bijgedragen: de inheemse indianen, de Spanjaarden en de Afrikanen.
4:35
Anirban Dasgupta speelt Raga Jaijaiwanti op de sarod begeleid door Sandip Bhattacharya op de tabla. De sarod is een typisch Indiaas snaarinstrument. Typisch omdat het instrument resonantiesnaren bevat die meeklinken. Het instrument wordt bespeeld met een plectrum gemaakt uit een kokosnootschil.
5:39
Tot slot is er nog tijd over voor traditionele dan bau muziek uitgevoerd door Pham Duc Thanh op zijn monochord. Een instrument met slechts één snaar dat wordt bespeeld met een stokje. Luister naar de subtiele en prachtige dan bau muziek uit Vietnam

Samenstelling: