spinner

De Nacht: Jazz

di 10 aug 2021 01:00 uur

Een hele nacht jazz met in deze aflevering aandacht voor uitgaven van o.a. het Paul van Gysegem Quintet, Quasimode en de Joe Marcinek Band.

 

Cannonball Adderley mag tot één van de grootste altsaxofonisten aller tijden worden gerekend. Jim Snidero speelt zijn werken in een quintet, dat hij leidt samen met trompettist Jeremy Pelt. Snidero geeft zijn geheel eigen draai aan de werken van Adderley, waardoor het geen poging is hem zo goed mogelijk na te doen.

 

 

 

 

Jim Snidero & Jemery Pelt – Jubilation! Celebrating Cannonball Adderley (2018)

 

 

 

 

 

We zetten deze nacht voort met George Cables en het recent verschenen album Too Close For Comfort. In 1964 formeerde Cables zijn eigen band Jazz Samaritans, waartoe Billy Cobham, Lenny White en Clint Houston behoorden. Daarna speelde hij in verschillende New Yorkse jazzclubs als Top of the Gate en was hij in 1969 kort lid van Art Blakey’s Jazz Messengers.

 

 

 

 

George Cables – Too Close For Comfort (2021)

 

 

 

 

 

We vervolgen deze nacht met muziek van de Joe Marcinek Band. Een band die nooit hetzelfde klinkt door zijn steeds wisselende bezetting. Elk optreden en album van de band bestaat uit een andere lineup van muzikanten.

 

 

 

 

Joe Marcinek Band – JM3 (2018)

 

 

 

 

 

We gaan terug naar 1990 samen met Michael Brecker. Hij bracht in dit jaar zijn derde album als bandleider uit. De plaat heet Now You See It, Now You Don’t. Gedurende zijn carriere kreeg Brecker 15 Grammy’s uitgereikt voor zijn werk en werd hij na zijn dood in 2007 opgenomen in de Down Beat Jazz Hall of Fame.

 

 

 

Michael Brecker – Now You See It, Now You Don’t (1990)

 

 

 

 

 

 

De eerste repetities van de Italiaans-Brusselse saxofonist Daniele Martini zijn kwartet dateren van ergens eind 2015. Nog geen jaar later stapten de vier een studio in. De release van het album volgde pas bijna 4 jaar later in juli 2020.

 

 

 

 

Daniele Martini Quartet – Impermanent (2020)

 

 

 

 

 

We blijven nog even in België tijdens deze jazznacht op de Concertzender. Op hetzelfde label El Negocito bracht begin dit jaar het Paul van Gysegem Quintet het album Square Talks uit.

 

 

 

Paul van Gysegem Quintet – Square Talks (2021)

 

 

 

We sluiten deze nacht af in het Verre Oosten, Japan om precies te zijn. We blijven in de live muziek met Quasimode. Deze vierkoppige groep werd in 2002 opgericht en sindsdien zijn ze mateloos populair in hun thuisland.

 

 

 

 

 

Quasimode – Soul Delivery Live (2013)

 

 

 

 

 

 

Samenstelling: