De Nacht: Jazz | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Nacht: Jazz

di 19 okt 2021 01:00 uur

Een hele nacht jazz met in deze aflevering aandacht voor uitgaven van o.a. Chet Baker, John McLaughlin en Larry Carlton.

 

We beginnen op eigen bodem met The Houdini’s en het album Live At Paradox.

The Houdini’s bestaan uit Angelo Verploegen trompet en flugelhorn, Rolf Delfos alt- en sopraan saxofoon, Boris Vanderlek tenor saxofoon, Erwin Hoogweg piano, Stefan Lievestro bas en Pieter Bast drums.

 

The Houdini’s – Live at Paradox (1990)

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met de Panamees-Amerikaanse drummer Billy Cobham. In de jaren 70 ontwikkelde hij zich tot een zeer vernieuwende drummer in het genre. Hij maakte deel uit van het Mahavishnu Orchestra van gitarist John McLaughlin.

 

 

Billy Cobham – Spectrum (1973)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de rockende jazz van Cobham, zoeken we nu de rust op. Het is tenslotte nacht. Don Grusin liet het leven als leraar economie achter zich voor een carriere in de muziek. De man achter die verandering was Quincy Jones.

 

Don Grusin – Raven (1990)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We vervolgen onze reis naar de ochtend met Larry Carlton. Hij werd groot als studio muzikant voor onder andere Steely Dan en Joni Mitchell. Tussen de letterlijk duizenden sessies in de studio bracht hij ook albums onder eigen naam uit. In 2000 was het tijd voor alweer de twintigste plaat van eigen hand, getiteld Fingerprints.

 

 

Larry Carlton – Fingerprints (2000)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van de ene Larry, naar de andere nu. Namelijk Larry Coryell. Hij overleed in februari 2017 na een carriere van ruim 50 jaar. Zijn moeder moedigde hem al op zijn vierde aan om piano te gaan spelen. In zijn tienerjaren verruilde hij de piano voor de gitaar. Na enige jaren pop en blues te hebben gespeeld begon hij op zijn achttiende met het spelen van jazz.

 

 

Larry Coryell – Live at Bahia (1992)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd voor een absolute legende: Chet Baker. De trompettist viel in 1988 uit een raam van zijn hotelkamer in Amsterdam. Die val zou hem fataal worden. Gelukkig kunnen we tot op de dag van vandaag nog genieten van zijn waanzinnige oeuvre. Tien jaar voor zijn overlijden, in december 1978, naam hij in kwartet een sessie op in Parijs.

 

 

Chet Baker – Broken Wing (1978)

 

 

 

 

 

 

 

 

Het laatste album van deze nacht is afkomstig van John McLaughlin. U hoorde hem al een aantal keer voorbijkomen vannacht. Nu staat hij zelf in de spotlight in dit programma. In 1993 verscheen van zijn hand namelijk het album Time Remembered en dat is een ode aan Bill Evans.

 

John McLaughlin – Time Remembered (1993)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenstelling: