spinner

De Nacht: Jazz

The Roaring 50’s met Miles Davis, Art Blakey, Charlie Parker, Dave Brubeck en Thelonious Monk.

 

Deze nacht staat in het teken van werken die zijn verschenen in de jaren 50. De selectie bestaat uit niet de minste namen. Vannacht kunt u genieten van onder andere Charlie Parker, Dave Brubeck en Art Blakey. We beginnen met Miles Davis, een naam die weinig uitleg meer behoeft. In onze collectie vonden we een cd uit 1958, getiteld ’58 Sessions die Davis opnam samen met John Coltrane op tenor, Cannonball Adderley, alt en Bill Evans, piano. Verder hoort u Jimmy Cobb, drums en Paul Chambers, bas.

 

 

Miles Davis – ‘ 58 Sessions (1958)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met Art Blakey. Op 21 februari 1954 nam hij in jazzclub Birdland, New York City een sessie op samen met Clifford Brown, trompet; Lou Donaldson, alt; Horace Silver, piano; Curly Russell, bas en Art Blakey zelf, drums. De hele sessie werd verdeeld over drie albums uitgebracht. U gaat de oorspronkelijke sessies, die de eerste twee delen beslaan, in zijn geheel horen.

 

 

Art Blakey – A Night At Birdland Volume 1 & 2 (1954)

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met muziek van Charlie Parker. Op 22 september 1953 nam hij namelijk een sessie op in nachtclub Storyville, Boston samen met het Red Garland trio bestaande uit Red Garland, piano; Billy Griggs, bas; Roy Haynes, drums. Daarnaast staat er een set met gastoptredens van Herb Pomeroy, trompe;, Sir Charles Thompson, piano; Jimmy Woode, bas en Kenny Clarke, drums op het album.

 

 

Charlie Parker – At Storyville (1953)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parker neemt ons nu mee van de oost- naar de westkust van de Verenigde Staten. Een jaar voor de sessie die u zojuist heeft gehoord speelde Parker namelijk een jam sessie in Los Angeles samen met Charlie Shavers, trompet; Ben Webster, tenor en Johnny Hodges, alt. Het is de enige sessie die Parker opnam met deze muzikanten.

.

 

Charlie Parker – Jam Session (1952)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het volgende album is afkomstig van een artiest die groot werd in deze periode: Dave Brubeck. U kent ongetwijfeld zijn Take Five als 1 van de meest bekende jazz standards. In 2005 kwam er een live compilatie uit met als titel All The Things You Are. Een knipoog naar het in 1976 verschenen All The Things We Are van diezelfde artiest. Het zijn live opnamen die door de jaren heen zijn gemaakt.

 

 

Dave Brubeck – All The Things You Are (2005)

 

 

 

 

 

 

 

 

We sluiten deze aflevering van De Nacht: Jazz af met muziek van Thelonious Monk. In 1956 bracht hij het album Brilliant Corners uit. Het was zijn derde album en het eerste album waarop eigen composities zijn te horen. Thelonious Monk heeft na Duke Ellington de meeste opnamen op zijn naam staan in de jazz. Halverwege de jaren 70 verdween hij vanwege gezondsheidsreden naar de achtergrond. Op 17 februari 1982 overleed hij op 64-jarige leeftijd aan een beroerte. We sluiten deze nacht af met werk uit zijn toptijd: Brilliant Corners van Thelonious Monk.

 

 

Thelonious Monk – Brilliant Corners (1956)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenstelling: