spinner

De Nacht: Jazz

di 16 nov 2021 01:00 uur
Componist: Miles Davis

Een hele nacht jazz met in deze aflevering aandacht voor albums van o.a. Al Foster, Bobby West, Roy Haynes en McCoy Tyner.

 

We beginnen met Bobby Watson en het album Keepin’ It Real. De saxofonist nam het op samen met zijn New Horizon Band, bestaande uit Josh Evans en Giveton Gelin, trompet. Victor Gould, piano. Curtis Lundy, bas. Victor Jones, drums en Bobby Watson, alt saxofoon.

 

 

 

 

Bobby Watson – Keepin’ It Real (2020)

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met Al Foster. Hij groeide op in New York City en leerde zichzelf drums. Toen Miles Davis hem in 1972 hoorde spelen in Manhattan haalde hij Foster bij zijn band. Die samenwerking duurde tot 1985. Tijdens deze periode werkte Foster mee aan tien albums van Davis.

 

 

 

 

 

Al Foster – Inspirations & Dedications (2019)

 

 

 

 

 

We gaan verder met muziek van Bobby West. Hij is een icoon in de jazzscene van Los Angeles. In 2021 kreeg hij er zelfs een onderscheiding voor: de Jazz Living Legend Honoree. Na een carriere die hem overal te wereld bracht, is Bobby West weer thuis aan de westkust van de Verenigde Staten waar hij als vijfjarige kwam wonen.

 

 

 

 

 

 

Bobby West – Leimert Park After Dark (2021)

 

 

 

 

 

Roy Haynes bracht in 2001 een ode aan Charlie Park in de vorm van het album Birds Of A Feather. Haynes, geboren in 1925, draait al bijna 80 jaar mee in de wereld van de jazz. Hij wordt beschouwd als één van de pioneers op het gebied van de drums in de muziekstijl die centraal staat in dit programma. In 1942 debuteerde hij in Boston en vanaf 1945 speelt hij professioneel drums.

 

 

 

 

 

Roy Haynes – Birds of a Feather (2001)

 

 

 

 

 

 

 

McClenty Hunter Junior groeide op in Columbia, Maryland waar hij op 12-jarige leeftijd begon te drummen. De leider van de plaatselijke kerk hoorde dit en liet Hunter Jr. vervolgens meespelen in zijn Soulful Symphony. Na het behalen van zowel zijn Bachelor als Master titel in de muziek werd hij een veelgevraagd sessiemuzikant.

 

 

 

 

 

McClenty Hunter Jr. – The Groove Hunter (2018)

 

 

 

 

 

 

Het laatste album van deze aflevering van De Nacht: Jazz is afkomstig van McCoy Tyner. De, in het voorjaar van 2020 overleden pianist, bracht in 1991 het live album Live in Warsaw uit. Het is een terugblik op zijn toen al langdurige carriere die werd opgenomen voor de Poolse televisie. Het is een concert voor solo piano, dus u hoort alleen Tyner zelf aan het werk.

 

 

 

 

 

McCoy Tyner – Live In Warsaw (1991)

 

 

 

 

 

 

 

Samenstelling: