De Nacht: Jazz | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Nacht: Jazz

di 5 apr 2022 01:00 uur
Componist: Oscar Peterson

Een hele nacht jazz met vannacht muziek van o.a. Christian McBride, Andy Milne en Pia Beck.

We beginnen met het album Layers van de Amerikaanse pianist Les McCann. Op jonge leeftijd speelde hij tuba in zijn schoolband en leerde zichzelf later piano spelen. Hij claimt dat hij slechts enkele pianolessen kreeg op zesjarige leeftijd en dat hij na het overlijden van zijn leraar zelfstandig verder ging.

 

Les McCann – Layers (1973)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met misschien wel de grootste bassist van de afgelopen 30 jaar: Christian McBride. In 2013 bracht hij het album Out Here uit. Naast werken van eigen hand is hij een veel gevraagd sessiemuzikant. Noem een jazzalbum van de afgelopen jaren en de kans is groot dat McBride de baspartij voor zijn rekening neemt. Het zijn er inmiddels meer dan 300. Out Here is een album dat McBride met zijn trio opnam bestaande uit Christian Sands piano, Ulysses Owens drums en Christian McBride zelf bas.

 

Christian McBride – Out Here (2013)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna volgt muziek van Verneri Pohjola. Deze Finse trompetist bracht in 2009 zijn eerste soloalbum uit nadat hij in de eerste jaren na zijn studie aan het Jazz Conservatorium van Helsinki voornamelijk in kwartetten speelde. Naast trompet speelt hij ook drums in de rockband Silvio. Pohjola is duidelijk van alle markten thuis dus. In 2017 bracht hij het album Pekka uit.

 

Verneri Pohjola – Pekka (2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu aandacht voor Andy Milne. Deze Canadees komt uit een gezin van 10 en hij studeerde muziek aan de York University waar niemand minder dan Oscar Peterson hem piano doceerde. Sinds de jaren 90 speelt hij mee in de bands Five Elements en Dapp Theory maar zo nu en dan brengt hij ook solo werk uit. U gaat luisteren naar één van die soloplaten: Dreams & False Alarms uit 2007. Een album met voornamelijk covers, maar dat kan de pret niet drukken.

 

Andy Milne – Dreams and False Alarms (2007)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat was Andy Milne met Dreams & False Alarms op de Concertzender. De Nacht: Jazz gaat verder met Pia Beck. Een natuurtalent op de piano van eigen bodem. Zonder enige opleiding werd ze in mei 1945 gevraagd als pianiste en vocaliste bij het Miller Sextet. Ze traden op in verschillende landen waarna Beck in 1949 haar eigen jazzcombo begon. Haar eerst compositie, Pia’s Boogie werd meteen een hit. Ze speelde gedurende haar carriere veelal in haar eigen pianobar De Vliegende Hollander in Scheveningen. Oscar Peterson noemde haar in der tijd de beste jazzpianiste ter wereld. Ze werd benoemd tot ereburgeres van New Orleans en Atlanta.

 

Pia Beck – Dutch Treats

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We sluiten deze nacht af met een album van Samy Thiebault. Deze in Ivoorkust geboren Fransman debuteerde in 2004 met het album Blues For Nelcame. Hij studeerde jazz aan het prestieuze Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs en geeft tegenwoordig ook les aan het Choisy-le-Roi conservatorium nabij de Franse hoofdstad. U gaat luisteren naar het album Awé! uit 2021 met Brian Lynch trompet, Manuel Valéra piano, Yunior Terrry en José Gola bas, Dafnis Prieto drums en Samy Thiébault tenor saxofoon.

 

Samy Thiébault – Awé! (2021)

 

 

Samenstelling: