De Nacht: Jazz | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Nacht: Jazz

di 3 mei 2022 01:00 uur

Een hele nacht jazz met in deze aflevering muziek van o.a. Freddie Hubbard, Brian Blade en Clifton Anderson

 

We beginnen met Freddie Hubbard en het album Ready For Freddie ut 1962. Hubbard was vanaf het begin van de jaren 60 actief als trompettist en speelde voornamelijk bebop en hardop. Zijn toon en stijl van spelen hebben bijgedragen aan de latere ontwikkeling van de moderne jazz en bebop. Hij was van grote invloed op de volgende generaties.

 

Freddie Hubbard – Ready For Freddie (1962)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met Chick Corea. Een pianist die vermoedelijk weinig verdere introductie behoeft. Zijn bijdrage aan de uitzending van vannacht bestaat uit het album Three Quartets dat in 1981 verscheen. Corea wilde een album opnemen in de stijl van de strijkkwarteten die meer bekend zijn van uitvoeringen van barok, klassieke en romantische composities. Maar dan in een jazz jasje.

 

Chick Corea – Three Quartets (1981)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1998 verscheen het debuut van Brian Blade: Brian Blade Fellowship. Een jaar eerder vormde hij deze band samen met pianist Jon Cowherd, bassist Chris Thomas, saxofonisten Myron Walden en Melvin Butler en gitaristen Jeff Parker en Dave Easley. Sinds 2000 speelt Brian Blade eveneens in het kwartet van Wayne Shorter en is hij actief als sessie muzikant. Onder andere Bob Dylan maakte gebruik van zijn diensten.

 

Brian Blade – Brian Blade Fellowship (1998)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steve Turre is een trombonist en tevens pionier op het gebied van het gebruik van schelpen als muziekinstrument. Hij speelt sinds 1984 in de Saturday Night Live Band, behorend bij het beroemde televisieprogramma. Tussen deze grote klussen door neemt hij regelmatig eigen platen op. Zo ook het album Rainbow People uit 2007.

 

Steve Turre – Rainbow People (2007)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat was Steve Turre met Rainbow People op de Concertzender. De Nacht: Jazz gaat verder met met nog een trombonist: Clifton Anderson. Naast jazz legendes als Slide Hampton en Dizzy Gillespie maakten ook popmuzikanten als Keith Richards, Paul Simon en Stevie Wonder gebruik van de diensten van deze muzikant en componist. Hij toerde jarenlang de wereld rond met Sonny Rollins en bracht in 1997 zijn eerste eigen CD uit.

 

Clifton Anderson – Been Down This Road Before (2020)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We sluiten deze nacht af met een album van Steven Feifke. Hij behoort tot de jongere garde in dit programma, getuige zijn geboortejaar 1991. Hij behaalde zijn Master of Music in Jazz Composition aan de Manhattan School of Music. Naast piano spelen geeft hij tevens les in orkestreren en harmonie en ontwikkelde een lesprogramma dat de Amerikaanse burgerrechtenbeweging met de jazz verweeft. In 2021 verscheen het album Kinectic dat hij opnam met zijn eigen Steven Feifke Big Band.

 

Steven Feifke – Kinectic (2021)

Samenstelling: