De Nacht: Jazz | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Nacht: Jazz

di 17 mei 2022 01:00 uur
Componisten: Charlie Parker | John Coltrane

Een hele nacht jazz met in deze aflevering muziek van o.a. Ray Vega, Roy Hargrove en Robert Glasper

 

We beginnen met saxofonist Jordan VanHemert en het album Nomad ut 2022. VanHemert heeft als doel Azië en Amerika muzikaal met elkaar te verbinden. Zijn werk is geroemd vanwege het warme geluid en melodie. Naast muzikant is hij werkzaam als Director of Jazz Studies aan de Schwob School of Music. Het album Nomad vind zijn roots in de Koreaanse folk muziek.

 

Jordan VanHemert – Nomad (2022)

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met Ray Vega en zijn Latin Jazz Sextet. In 2001 brachten zij het album Pa’Lante uit. Het is een plaat met veelal composities van eigen hand maar we horen ook een aantal werken van Charlie Parker, Wayne Shorter en het slot van het album is een uitvoering van A Love Surpreme, origineel van John Coltrane. U hoort Ray Vega, trompet, cornet en flugelhorn; Bobby Porcelli, alt saxofoon; Igor Atalita, piano; Boris Kozlov, bas; Willie Martinez, drums en Wilson Chembo Corniel, conga’s.

 

Ray Vega – Pa’Lante (2001)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is De Nacht: Jazz op de Concertzender waar we verder gaan met muziek van Roy Hargrove. In 2008 verscheen het album Earfood van zijn hand. Met Earfood wilde trompettist Roy Hargrove het zijn publiek niet te moeilijk maken, maar hen eerder verrassen met simpele melodieën die zich over lekker liggende akkoorden bewegen. Echt eenvoudig is de muziek natuurlijk niet, maar door het hecht op elkaar ingespeelde kwintet van Hargrove klinkt elk van de composities spontaan en ongecompliceerd.

 

Roy Hargrove – Earfood (2008)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U hoorde Roy Hargrove en het album Earfood op de Concertzender. Dit is De Nacht: Jazz met nu aandacht voor Robert Glasper. In 2007 bracht hij zijn tweede album op Blue Note uit, getiteld In My Element. Glasper is na zijn doorbraak in 2003 een veelgevraagd studiomuzikant geworden. Hij speelt veel samen met R&B artiesten waaronder Kendrick Lamar’s “To Pimp A Butterfly” welke meerdere malen in de prijzen viel. Hij toert regelmatig de hele wereld rond en is een vaste gast op o.a. het North Sea Jazz Festival.

 

Robert Glasper – In My Element (2007)

 

 

 

 

 

 

 

Dat was Robert Glasper met In My Element op de Concertzender. De Nacht: Jazz gaat verder met muziek uit Frankrijk. Emile Parisien om precies te zijn. Hoewel zijn achternaam doet vermoeden dat we hier met een echte Parijzenaar te maken hebben, werd hij geboren in Cahors in het zuiden van Frankrijk. Hij is saxofonist van beroep en leerde dit aan het conservatorium van Toulouse. Hierna verhuisde hij wel naar Parijs waar hij in 2004 een kwartet begon.

 

Emile Parisien Quintet – Sfumato (2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

We sluiten deze nacht af met een album van Lee Morgan op Blue Note. In 1967 nam hij Sonic Boom op, waarna het album vervolgens 12 jaar op de plank bleef liggen. Het verscheen pas in 1979. Sonic Boom is een vrij uniek album getuige de bijdrage van tenor saxofonist David “Fathead” Newman. Hij speelde in zijn gehele carriere slechts 2 maal mee op een plaat van Blue Note. Dit is er eentje van. De plaat verscheen overigens postuum voor Morgan die in februari 1972 overleed in de leeftijd van slechts 33 jaar. Een absurde gebeurteni: zijn partner schoot hem neer in een jazzclub in New York City.

 

Lee Morgan – Sonic Boom (1979)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenstelling: