De Nacht: Jazz | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Nacht: Jazz

di 31 mei 2022 01:00 uur
Componisten: Eric Vloeimans | Thad Jones

Een hele nacht jazz met in deze aflevering aandacht voor uitgaven van o.a. Edgar Wallace, Thad Jones en Saskia Laroo.

 

We beginnen echter met Eric Vloeimans en zijn groep Gatecrash. Om u onder te dompelen in de sfeer van een avond met Gatecrash kunt u nu gaan luisteren naar het album waar het allemaal om draait. Het is eveneens een live opname gemaakt in het Bimhuis te Amsterdam en dateert uit 2015.

 

Eric Vloeimans’ Gatecrash – Party Animals (2020)

 

 

 

 

 

 

 

 

We zetten deze nacht voort met David Sanborn en het album Upfront uit 1992. Het was inmiddels al het 16e album dat Sanborn uitbracht en hij week voor deze gelegenheid af van zijn focus die normaliter primair op de saxofoon ligt. Op dit album hoort u orgel, drums en gitaar op de voorgrond.

 

David Sanborn – Upfront (1992)

 

 

 

 

 

 

 

 

Het volgende album waar u naar kunt gaan luisteren is, net als het eerste album van deze nacht, afkomstig van eigen bodem. Wanneer we aan een vrouwelijke Nederlandse artieste moeten denken die bekend is in de jazz denken we al snel aan Candy Dulfer. Dat is geheel terecht. Er is echter nog een andere Nederlandse grootheid die meedraait in de wereldtop. Haar naam: Saskia Laroo.

 

Saskia Laroo – It’s Like Jazz (1994)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met Edgar Wallace Jr. en het album On The Beach uit 2002. Dynamisch en zwoel zijn twee termen die het spel van Wallace goed omschrijven. Naast muzikant is hij tevens fotomodel en regisseur van videoclips. De meeste van zijn werken neemt hij geheel zelfstandig op in zijn eigen studio.

 

Edgar Wallace Jr. – On The Beach (2002)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan terug in de tijd van 2002 naar de late jaren 50. In 1959 bracht The Lester Young and Teddy Wilson Quartet namelijk het album Pres and Teddy uit op het legendarische label Verve.

 

 

The Lester Young and Teddy Wilson Quartet – Pres & Teddy (1959)

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste volledige uitgave die u tijdens deze De Nacht: Jazz gaat horen is afkomstig van het Thad Jones & Mel Lewis Orchestra. In 1970 brachten zij het album Consummation uit. In dat jaar werd het ook genomineerd voor een Grammy in de categorie Best Jazz Performance – Large Group.

 

Thad Jones & Mel Lewis Orchestra – Consummation (1970)

 

 

 

 

 

 

 

 

Net zoals de vorige uitzending zetten wij onze laatste stappen in deze jazznacht op de Concertzender met een aantal werken van Stanley Turrentine. Op het album The Essential Stanley Turrentine horen we werken uit de jaren dat hij actief was voor het CTI label. Geniet u als staartje aan deze nacht van een aantal van deze werken.

 

Stanley Turrentine – The Essential Stanley Turrentine (2005)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenstelling: