De Nacht: Jazz | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Nacht: Jazz

di 14 jun 2022 01:00 uur

Een hele nacht jazz met in deze aflevering aandacht voor uitgaven van o.a. Macha Gharibian, The Bad Plus en Nostalgia 77.

 

We beginnen met het Charlie Haden Quartet West en het album In Angel City. Charlie Haden speelde meer dan 50 jaar professioneel contrabas en was naast muzikant ook bandleider, componist en leraar. Aan het einde van de jaren 50 maakte hij deel uit van de eerste versie van het Ornette Coleman Quartet. Coleman wordt gezien als de “uitvinder” van de Free Jazz. Onder leiding van Haden kreeg de bas een prominente rol in de jazz. In 1986 richtte hij het Charlie Haden Quartet West op bestaande uit saxofonist Ernie Watts, pianist Alan Broadbent en Billy Higgins drums.

 

Charlie Haden Quartet West – In Angel City (1986)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met Nostaliga 77 & The Monster met het album Measures uit 2014. Nostalgia 77 is de artiestennaam van Ben Lamdin. Sinds 2002 brengt hij muziek uit en zijn talent bleef niet onopgemerkt. In 2006 won hij de Giles Peterson BBC Worldwide Award voor Jazz Album of the Year.

 

Nostalgia 77 & The Monster – Measures (2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is De Nacht: Jazz op de Concertzender waar we verder gaan met muziek van M.O.M. M.O.M. zijn de initialen van Louis Moutin, Jowee Omicil en François Moutin. Louis Moutin en Omicil ontmoetten elkaar op de set van de Netflix serie “The Eddy” die gaat over een Parijse jazzclub.

 

Louis Moutin, Jowee Omicil & Francois Moutin – M.O.M (2021)

 

 

 

 

 

 

Hierna aandacht voor The Bad Plus. Deze groep uit Minneapolis werd in 2000 opgericht door bassist Reid Anderson en drummer David King. Samen met gitarist Ben Monder en tenor saxofonist Chris Speed brachten zij in het eerste jaar van hun bestaan, na slechts 3x samen te hebben gespeeld, hun titelloze debuutplaat uit. Deze werd dusdanig goed ontvangen dat platenlabel Columbia de band een contract aanbood. Hun debuut op dit label vond plaats in 2003. Het album Never Stop uit 2010 bevat uitsluitend eigen werk, gecomponeerd door de bandleden zelf.

 

The Bad Plus – Never Stop (2010)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nacht: Jazz gaat verder met met muziek van Macha Gharibian. Deze pianiste en zangeres met Armeense roots begon op zeer jonge leeftijd met klassiek piano spelen. In 2005 ruilde zij Parijs in voor New York waar ze de jazz ontdekte. Ze bleek talent te hebben voor improvisatie en begon te componeren. Ze mengt klassiek met jazz in haar werk. In 2016 nam ze in Frankrijk het album Trans Extended op met Theo Girard, contrabas; Alexandra Grimal, sopraan- en tenorsaxofoon; Matthias Mahler, trombone; Fabrice Moreau en Dre Pallemaerts, drums; David Potaux-Razel, gitaar en Macha Gharibian, vocals en piano.

 

Macha Gharibian – Trans Extended (2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We vervolgen onze weg richting de ochtend met RP3 ofwel het Rémi Panossian Trio. Meer muziek uit Frankrijk dus. Sinds 2009 speelt pianist Panossian in een trio samen met Maxime Delporte, bas en Frederic Petitprez, drums. In 2019 brachten zij het album In Odd We Trust uit.

Rémi Panossian Trio – In Odd We Trust (2019)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De resterende tijd van deze editie van De Nacht: Jazz vullen we met Tommy Flanagan. Hij nam in 1993 een ode aan Thad Jones op onder de titel Let’s – play the music of Thad Jones. Flanagan was jarenlang de vaste pianist van Ella Fitzgerald. Tussen 1968 en 1978 werkten de twee onafgebroken met elkaar. Hij nam in zijn 45-jarige carrière meer dan 30 albums op onder zijn eigen naam en speelde op meer dan 200 platen mee als sessiemuzikant. Bij zijn overlijden in 2001 was hij een van de meest gewaardeerde jazzpianisten van zijn generatie.

 

Tommy Flanagan – Let’s – play the music of Thad Jones (1993)

Samenstelling: