De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

za 26 nov 2022 01:00 uur

Volksmuziek – 3. Muziek uit Azië, Afrika, Noord en Zuid-Amerika, Europa en de Caribische eilanden.

 

1-
The big bang: in the beginning was the drum; volume – 2.
Het label ‘Ellipsis Arts’ heeft het album uitgebracht in 1995 met deelname van drummers en percussionisten uit o.a. Japan, verschillende regio’s van Afrika, India, Zuid-Amerika, China… Bekende namen zijn vertegenwoordigd – Nigeria’s Olatunji, drumgoeroe Mickey Hart – maar de echte vreugde in een collectie als deze is het ontdekken van muziek die je anders misschien nooit had bereikt. Het album benadrukt dat de drum-beat even universeel als divers is door onder meer dan twee honderd (veelal bekende) drumartiesten te presenteren in drie volumes. De opbrengst van het album kwam bewonderenswaardig ten goede aan het belegerde regenwoud (Rainforest Alliance).
CD. The big bang: in the beginning was the drum; volume – 2.
LABEL: Ellipsis Arts (1005), code: CD3401.

2- Rhapsodie klezmer van Yankele.
Vijf muzikanten vormen samen de Franse Klezmer groep Yankele: een gitarist, een contrabassist, een accordeonist, een violist en een klarinettist. De laatste twee zingen ook eventjes. Met ‘Rhapsodie klezmer’ zijn ze aan hun derde album toe. De titel verwijst naar het bekende Rhapsody in Blue van George Gershwin. Met het openingsnummer Freilach in blue van klarinettist Yannick Thépault krijg je meteen de klankkleur en de sfeer van het hele album te horen. Het is duidelijk een hommage zijn aan de Amerikaanse componist van Russisch-Joodse afkomst, Jacob Gershowitz, die de artiestennaam George Gershwin aannam.
CD. Rhapsodie klezmer – Yankele.
LABEL: Buda Musique (2014), code: 3750256. VIDEO

3- The very best of British folk.
Britse Volksmuziek overleefde Punk, Disco en New Wave en de traditie gaat vandaag verder. Op dit album kun je de reis ontdekken die British Folk heeft afgelegd van de heropleving van de jaren ’50 via de hoogtijdagen van de Folk-clubs tot de moderne renaissance. Negentien nummers, waaronder nummers van Fairport Convention, Bert Jansch, Norma Waterson, Dick Gaughan, Ewan MacColl en vele anderen.
CD. The very best of British folk.
LABEL: Nectar (1997), code: NTMCD 544.

4-Townes van Steve Earle.
In 2009 bracht Steve Earle het album Townes uit dat geheel opgedragen is aan het werk van de in 1997 te vroeg overleden legendarische troubadour en countryzanger Townes van Zandt. Dat doet hij met een heel persoonlijke keuze uit Van Zandts omvangrijke repertoire. Niemand beter dan Steve Earle had dit kunnen doen, want Townes van Zandt was en is zijn grote voorbeeld en was zelfs zijn vriend en mentor toen de jonge Steve begin jaren ’70 zelf begon met muziek maken. Steve Earle is volstrekt duidelijk: Townes van Zandt was zijn grote voorbeeld en het succes van het album wordt alleen overschaduwd door het feit dat Van Zandt zelf niet meer kan meemaken hoe hij tegenwoordig gewaardeerd wordt.
CD. Townes – Steve Earle.
LABEL: New West Records (2009), code: NW6164. VIDEO

5- Schoon portret van Drik de Bruyn.
Drik de Bruijn (1908, Rijsbergen) was veehandelaar. Hij was bovendien een gevierd zanger die voor de Tweede Wereldoorlog te voet of op de fiets langs kermissen, jaarmarkten, bruiloften en partijen trok. Drik de Bruijn maakte de teksten en melodieën van zijn meeste liedjes zelf. Hij zong in het Resbaargs, een Antwerps-Kempisch dialect. Uit zijn teksten, die vaak ook humoristisch waren, kwam een sociale betrokkenheid naar voren. Daarbij bespeelde hij de diatonische accordeon. Een van zijn bekendste liedjes is Tietekot. Op zijn 85ste bracht hij zijn eerste cd uit. Hij wordt daarop begeleid door Kees Schoone (accordeon), Wim Dictus (gitaar), zijn zoon Jan de Bruijn (basgitaar) en Pieter van Bogaert (slagwerk). Deze muzikanten begeleidden hem ook bij eerdere optredens. Drik de Bruijn is in 2001 overleden.
CD. Schoon portret – Drik de Bruyn.
LABEL: St Volksmuziek Nederland (1995), code: SVNCD 001. VIDEO

6- Flor de amor van Omara Portuondo.
Als jong meisje danste Omara Portuondo in de legendarische club Tropicana in Havana, Cuba. Van Fidel Castro had nog niemand gehoord. De Amerikaanse invloed was groot en Omara raakte verslingerd aan de zang van Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan. Op haar album ‘Flor De Amor’ keert zij terug naar de romantische tijd van de zogenaamde filin, een mix van Afro-Cuban, latin en vocale jazz. Omara heeft nog steeds die verbinding met de gouden tijd van het Cubaanse lied. De heren Nick Gold en Jerry Boys zorgen voor de vertrouwde warme sound in klassiekers als Tabu, Flor De Amor en Juramento. In ieder nummer zit wel iets bijzonders verstopt. De ene keer in een pianoriedeltje, dan weer in een fraai viool-arrangement of een kleine verwijzing naar de tango in een subtiel vleugje bandoneon. Wanneer je je mooiste albums maakt rond je 75ste dan verdien je een tien met een griffel. Flor De Amor is een kroon op haar carrière.
CD. Flor de amor – Omara Portuondo.
LABEL: World Circuit (2004), code: WCD 068. VIDEO

Met dank aan:

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan