De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

za 21 jan 2023 01:00 uur

Muziek uit de Caraïben van Fra Fra Big Band | Haïti Direct | Compay Segundo | Calypso : Costa Rica | Ernest Léardée.

1- Fra Fra Big Band.
Fra Fra Sound bestaat ruim dertig jaar. De groep van oorspronkelijk zeven musici vermenigvuldigde zich bij haar tienjarig bestaan tot een bigband. Het album With The Spirit Of Life heeft een rijk georkestreerde totaalklank van muziek uit het Caraïbisch gebied, Noord- en Zuid-Amerika, West-Afrika en Europa.  Zij spelen composities van Duke Ellington en ook eigen werk: Vincent Nehar, Michael Simon en Efraim Trujillo.
CD. With the spirit of life – Fra Fra Big Band. LABEL: Pramisi (2013), code: PRA CD 1309. VIDEO

2- Haïti Direct.
Hugo Mendez presenteert de allereerste retrospectieve ooit van het gouden tijdperk van de Haïtiaanse muziek. Van het bigbandgeluid van Compas Direct in het midden van de jaren ’50 tot de geïnspireerde mini-jazzscene van de jaren ’60 en ’70. Het album behandelt invloedrijke bandleiders en de golf van kleinere bands die in hun kielzog volgden, waarvan vele een loyaal publiek uit hun buurt opbouwden. De tracks omvatten ook de meer op folk gebaseerde en akoestische twoubadou-stijl, gepopulariseerd door veel Haïtiaanse artiesten.
CD.
Haiti Direct – Big Band, Mini Jazz & Twoubadou Sounds, 1960​-​1978. LABEL: Strut Records (2014), code: 093CD. VIDEO

3- Compay Segundo.
Door het project Buena Vista Social Club kreeg het liedje ”Chan chan” van Compay Segundo opnieuw aandacht. Maar de Cubaan met de donkere stem en onblusbare levensdrift bleef niet lang bij de Club; liever maakte hij eigen cd’s. Duets paart Segundo aan de stemmen van Khaled, Lou Bega, Charles Aznavour, Antonio Banderas en een stel Buena Vista-collega’s.
CD. Duets van Compay Segundo. LABEL: Gasa (2002), code: 0927-432282. VIDEO

4- Calypso: Costa Rica.
Een compilatie van een 10-tal Calypso bands, met onder andere: New Revalation | Tin Tan | Cahuita Calypso | Emilio Alvares & Charro de Limón. In Costa Rica zijn de calypso en andere Afro-Caraïbische ritmes het meest aanwezig in de provincie Limón, waar de meeste Jamaicaanse immigranten voor het eerst kwamen in de negentiende eeuw. Hoewel deze artiesten een “bevroren in de tijd”-geluid hebben, is de muziek niettemin geweldig. In solobezettingen en kleine ensembles van percussie, gitaren en stemmen zet deze generatie artiesten een flinke dosis enthousiasme neer.
CD. Calypso: Costa Rica. LABEL: Buda Musique (1996), code: 926462. VIDEO

5- Ernest Léardée.
Begin jaren vijftig speelde Ernest Léardée met zijn West-Indisch orkest een grote rol in de popularisering van tropische muziek in Frankrijk. Hij stelt ons in staat om zanger André Salvador, de oudere broer van Henri Salvador, te ontdekken in onuitgegeven en uiterst zeldzame opnamen  van Jean-Pierre Meunier & Patrick Frémeaux.
CD. Rythmes des Antilles 1951-1954, Ernest Léardée, André Salvador. LABEL: Fremeaux & Associes (2007), code: FA 5177.

Met dank aan:

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan