spinner

Mariama

vr 18 jun 2021 20:00 uur
Componist: Traditional

Nigeriaanse highlife, met onder anderen Rex Lawson en Victor Olaiya, geselecteerd door Kees Schuil uit zijn verzameling Afrikaanse LP’s.

 

De zanger, trompettist en orkestleider Rex Jim Lawson wordt op 4 maart 1938 geboren in Buguma, niet ver van Port Harcourt, in Zuidoost Nigeria. Hij wordt aanvankelijk Eriko-Sima genoemd, wat betekent “Geef deze geen naam”, omdat zijn vader ervan overtuigd was dat dit ziekelijke jongetje niet oud zou worden, temeer omdat zijn eerste 3 kinderen al als baby waren overleden. Rex krijgt een ernstige aanval van pokken die hij overleeft als zijn moeder hem voor behandeling meeneemt naar een lokale genezer.

Zijn vader en oudere zus willen graag dat hij na de lagere school verder gaat studeren, maar Rex wijst dit af, omdat hij vast van plan is een groot musicus te worden. De man van zijn zus, een dominee, ziet dat hij talent heeft, neemt hem op in de band van de kerk en leert hem trompet spelen. Hij begint zijn muzikale carrière bij een band in Port Harcourt. Later gaat hij naar Lagos, waar hij ervaring opdoet bij diverse Nigeriaanse bands en musici, zoals bij Bobby Benson, Roy Chicago en Victor Olaiya. Daarna vertrekt hij naar Ghana om zich nog meer te bekwamen in higlife. Na zijn terugkeer naar Nigeria richt hij zijn eigen band op, The Mayor’s Band. Als hij beroemder wordt, krijgt hij eerst de bijnaam “Pastor”, daarna “Bishop” en tenslotte “Cardinal”. Hij is in staat in vele Nigeriaanse en Ghanese talen te zingen, zoals in Kalabari, Nembe, Ijaw, Igbo, Urhobo, Ibibio, Izon, Efik, Pidgin English en talen uit Kameroen en Ghana. Zo zingt hij “Tamuno Bo Ibro Ma” in Twi.

Op 18 januari 1971 is Rex Lawson op weg naar een optreden. Zijn chauffeur heeft te veel gedronken en rijdt tegen een boom. Rex Lawson sterft op 36-jarige leeftijd. Van hem is gezegd dat bij hem altijd muziek boven geld ging. Bij optredens was hij vaak zeer emotioneel. Hij barstte dan op het toneel in tranen uit.

De muziek van Rex Lawson is ook vandaag nog geliefd in Nigeria. Zijn populairste song, “Sawale” was in heel Afrika een grote hit en is ook vele malen gecovered.

 

Bobby Benson is geboren op 11 april 1922 in Ikorodu, in de buurt van Lagos. Zijn echte naam is Bernard Olabinjo Benson. Hij gaat bij de koopvaardij, maar in 1944 verlaat hij zijn schip in Londen, en daar debuteert hij in het entertainment. Hij trouwt met een half Schotse, half Caribische vrouw en, na zijn terugkeer in Nigeria in 1947, treedt hij samen met haar op, waarbij hij gitaar en saxofoon speelt en zijn vrouw erbij danst. Zijn band, de Bobby Benson Jam Session Orchestra, speelt aanvankelijk big-band muziek en calypso’s. Dan brengt de “King of Highlife” in Ghana, E.T. Mensah in 1950 een bezoek aan Nigeria, waarbij hij de Ghanese highlife introduceert in Nigeria. Met zijn Tempos’ Band speelt hij in Bobby Benson’s club. Hierna breidt deze laatste zijn band uit met een trompetsectie en gaat hij highlife spelen.

Roy Chicago begint zijn muzikale carrière in de band van Bobby Benson, De echte naam van deze zanger, trompettist, saxofonist en bandleider is John Akintola Ademuwagun. In Bobby Benson’s orkest speelt hij ballroom dansmuziek, latin en highlife. In zijn eigen band, de Abalabi Rhythm Dandies, komt vooral ritme op de eerste plaats. Hij introduceert de talking drum in highlife muziek.

 

De trompettist Victor Olaiya is op 31 december 1930 geboren in Calabar, net als Rex Lawson, en van zeer rijke ouders, afkomstig uit Yoruba gebied. Hij is het twintigste kind uit een gezin van 24. Op jonge leeftijd leert hij hoorn en sousafoon spelen. Hij heeft ook gespeeld in het Bobby Benson Jam Session Orchestra en in 1954 richt hij zijn eigen orkest op, de Cool Cats. In 1963 wijzigt Olaiya de naam van zijn band in All Stars Band. In 1984 bezoekt E.T. Mensah voor de tweede maal Nigeria. Samen met Victor Olaiya neemt hij een album op, waarbij beiden een aantal nummers bijdragen. E.T. Mensah is al in 1996 overleden, op 78-jarige leeftijd. Victor Olaiya overlijdt op 12 februari 2020, 89 jaar oud.

 

Professor Sir Victor Efosa Uwaifo is in 1941 geboren in Benin City, in Edo State. Al op 12-jarige leeftijd begint hij met gitaar spelen. In 1965 richt hij de Melody Maestros op. Diverse van zijn songs worden grote hits, in Nigeria en andere delen van Afrika. In 1996 wint Victor Uwaifo voor de song “Joromi“ de eerste gouden plaat in Afrika. Inmiddels heeft hij in totaal 12 gouden platen. Behalve musicus is hij ook schrijver, beeldhouwer, uitvinder van muziekinstrumenten en lector aan de Universiteit van Benin City. Bij deze universteit behaalt hij op 56-jarige leeftijd een Master’s degree in beeldhouwkunst en als hij 77 is, promoveert hij met als proefschrift: “A reinvention of Benin Royal Ancestral Pieces”. Nu is hij 80 jaar oud en voorzitter van de Joromi Organization, een opname- en televisiestudio in Benin City.

 

 

Met dank aan muziekweb in Rotterdam.

 

Playlist:

 1. Cardinal Rex Lawson & His Mayor’s Band of Nigeria: Abari Biya, 2’57
  auteur: Rex Lawson, LP Rex Lawson’s Victories, PHILIPS West African RECORDS PRL 13408
 2. Bobby Benson & His Combo: Gentleman Bobby, 2’34
  auteur: Bobby Benson, Cool Cats Invasion
 3. Bobby Benson & His Combo: Taxi Driver, I Don’t Care, 3’26
  auteur: Bobby Benson, Cool Cats Invasion
 4. Roy Chicago & his Abalabi-Rhythm Dandies, Olojo Nka’jo, 3’06
  auteur: Roy Chicago EP Afro Rhythm Parade Vol. 6, Philips 420 013 PE
 5. Roy Chicago & his Abalabi-Rhythm Dandies, Abi Mama, 2’26, Traditional
  EP Afro Rhythm Parade Vol. 6, Philips 420 013 PE
 6. Cardinal Rex Lawson & His Mayor’s Band of Nigeria: Bere Bote, 2’55
  auteur: Rex Lawson, LP Rex Lawson’s Victories, PHILIPS West African RECORDS PRL 13408
 7. Cardinal Rex Lawson &His Mayor’s Band of Nigeria: Ibi Na Bo, 3’01
  auteur: Rex Lawson, LP Rex Lawson’s Victories, PHILIPS West African RECORDS PRL 13408
 8. Dr Victor Olaiya & His International Stars Band: Laba Laba, 5’24
  auteur: Dr Victor Olaiya, LP Highlife Re-incarnation, Polydor POLP 073
 9. Sir Victor Uwaifo & His Melody Maestroes: Akwete, 2’48
  auteur: Sir Victor Uwaifo, CD High life kings vol.2, Premier KMCD 02
 10. Sir Victor Uwaifo & His Melody Maestroes: Joromi, 3’08
  auteur: Sir Victor Uwaifo, CD High life kings vol.2, Premier KMCD 02
 11. T Mensah / Dr.Victor Olaiya & The International All Stars Band: Essie Nana, 2’36
  auteur: E.T Mensah, LP Highlife Giants Of Africa – Highlife Souvenir Vol. 1, Polydor POLP 102
 12. T Mensah / Dr.Victor Olaiya & The International All Stars Band: Mr. Judge, 4’48
  auteur: E.T Mensah, LP Highlife Giants Of Africa – Highlife Souvenir Vol. 1, Polydor POLP 102
 13. T Mensah / Dr.Victor Olaiya & The International All Stars Band: Trumpet Highlife, 5’04, auteur: Dr Victor Olaiya, LP Highlife Giants Of Africa – Highlife Souvenir Vol. 1, Polydor POLP 102
 14. Cardinal Rex Lawson & His Mayor’s Band of Nigeria: Tamuno Bo Ibro Ma, 3’00
  auteur: Rex Lawson, LP Rex Lawson’s Victories, PHILIPS West African RECORDS PRL 13408
 15. Cardinal Rex Lawson &His Mayor’s Band of Nigeria: Sawale, 2’59
  auteur: Rex Lawson, Rex Lawson’s Victories, PHILIPS West African RECORDS PRL 13408
 16. Dr Victor Olaiya & his International Stars Band: Iye Jemila, 7’07
  auteur: Kendy Adex, LP Highlife Re-incarnation, Polydor POLP 073

 

Samenstelling: