Musicians Corner | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Musicians Corner

za 12 mrt 2022 19:00 uur

Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Sinds zijn afstuderen in 1999 is hij steeds nadrukkelijker deel uit gaan maken van de avontuurlijke jazzscene in Nederland.

 

Hij speelt momenteel in de groepen Deon, HOT (Het Orgel Trio), Vanbinsbergen Playstation, Colen, City Maps, Buisonic, Utrechts Jazz Archipel en Indra. Ruim 10 jaar maakte hij deel uit van Dimami, Talking Cows en de Bende van Drie en speelde daarnaast in het Amsterdamse collectief Spinifex, de Jazzopera Miles en Tram 7. Verder de kindervoorstelling Maanschaduw en de muziektheatervoorstellingen De Wereld een Draad, TOM, Ghost Note, Woyzeck, Poesjkin Paradijs en Brel. Voor Dimami componeerde hij 5 cd’s bij elkaar. De groep deed in 2006 de Young Vip Tour. Met Talking Cows speelde hij in Duitsland, Frankijk, Portugal, Chili, Bolivia en Turkije. Zeer recent is Dion een nieuwe groep gestart onder de naam DEON. Hierin toont hij zijn voorliefde voor grooves en improvisatie. Daarnaast maakt hij momenteel deel uit van het Utrechtse muzikantencollectief GIST.
In 2008 was Dion een maand lang Artiest-In-Huis in de provincie Utrecht (bij de toenmalige SJU). In 2012 was hij Musician in Residence bij de JIN in Nijmegen. Van 2017 tot 2019 was hij lid van het collectief BUI; een initiatief dat improvisatie-avonden in Utrecht organiseert. In 2011 was hij een jaar lang vicevoorzitter van Vereniging U Jazz, opgericht kort na sluiting van het SJU Jazzpodium in Utrecht. Dion is sinds 2014 hoofdvakdocent contrabas aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem.

Speellijst:
– Wham Bam Thank You Ma’am, Charles Mingus
– Almighty Organ, Het Orgel Trio
– Works for cello and piano, Musica Nostalgica, Alfred Schnittke
– The shape of jazz to come, Eventually, Ornette Coleman,
– Anthill, Dion Nijland
– Grillkijker ll, Astronotes
– One by One, Wynton Marsalis+ Art Blakey’s Jazz Messengers
– Cream, Inga Luhning

 

foto: Allard Willems

 

Samenstelling & presentatie: